Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Hermes

Dankzij Hermes kunnen leveranciers gestructureerde elektronische facturen naar al hun Belgische klanten sturen, zelfs naar klanten die ze nog niet automatisch kunnen verwerken.

 • Voordelen

  Hermes zet elke gestructureerde elektronische factuur volgens de Europese norm om in pdf en stuurt het de factuur naar het e-mailadres van de ontvanger. Hermes heeft ook een webportal waar de afzenders van facturen en hun ontvangers de transit van hun facturen kunnen volgen.

  Door het doorgeven aan klanten die nog geen gestructureerde elektronische facturen ontvangen volgens de Europese norm, moedigt Hermes leveranciers aan om facturen in dit formaat te versturen. Als gevolg daarvan zal de overheid veel meer van dit soort facturen ontvangen. Hierdoor kunnen zij de door de Europese richtlijn 2014/55 opgelegde investeringen veel sneller terugverdienen. Dat zal de IT-industrie ook aanmoedigen om meer oplossingen te ontwikkelen om deze elektronische facturen te ontvangen en te verwerken. Hierdoor kunnen bedrijven zich beter en goedkoper uitrusten. Iedereen wint!

 • Ondersteuning

  Ben je geïnteresseerd in Hermes?

  Om Hermes te kunnen gebruiken, moet de verzender:

  • Elektronische gestructureerde en gestandaardiseerde facturen conform de Europese norm kunnen verzenden. Dat wil zeggen dat de verzender (of zijn IT-leverancier) zich richt tot het Peppol-model, dat de interoperabiliteit van de oplossingen voor de verwerking van facturen garandeert en in overeenstemming is met de standaarden, normen en Europese aanbevelingen. Bij duizenden overheidsleveranciers* is dat het geval. Net als bij miljoenen Europese ondernemingen.
  • De gebruiksvoorwaarden van Hermes aanvaarden. We wijzen erop dat bepaalde IT-leveranciers de praktische aspecten van die vormvereiste op zich nemen:

  Geïnteresseerd? Stuur een verzoek naar hermes@bosa.fgov.be.

  * BELANGRIJK: Dit is een CSV bestand. Het is aangeraden om dit bestand als Tekst te importeren in een rekenblad naar keuze. Let er nadien voor op om de eerste kolom als Tekst aan te duiden, anders wordt de eerste kolom met KBO-nummers verkeerd opgeslagen.