Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Inspiratiedag rond discriminatie

Date

Groep mensen van verschillende etnische afkomst brengen hun handen samenDe federale overheid duldt als werkgever geen discriminatie op de werkvloer en wil dan ook een voorbeeld zijn op dat vlak. Via deze studiedag willen we de federale organisaties rond dit thema informeren en inspireren, zodat zij er verder mee aan de slag kunnen.

Kom luisteren naar concrete getuigenissen vanop de werkvloer, leer van de goede praktijken van anderen en ontdek instrumenten om je medewerkers te informeren en te sensibiliseren over discriminatie. 

Praktische info

Wanneer

Maandag 28 november 2022

Waar

Pacheco Center, Pachecolaan 13, 1000 Brussel

Wie

Hr-medewerkers en leidinggevenden van de federale overheid
 • Dit evenement is voorbij. Kon jij de Inspiratiedag rond discriminatie niet bijwonen?

  (Her)ontdek de powerpointpresentaties onderaan de pagina en herbeleef de dag in beelden.

 • Programma

  8.30 - 9.15 u. Onthaal en ontbijt
  9.15  - 9.25 u. Introductie
  9.25 - 10.10 u

  Keynotespreker Elke Jeurissen 

  'The journey to inclusive leadership'

  10.10 - 10.40 u.

  Presentaties:

   

  • Analyse van de huidige toestand en cijfers - FOD Werkgelegenheid​​​​​​, Arbeid en Sociaal Overleg
  • Presentatie Toolbox - UNIA
  10.40 - 11 u. Pauze
  11 - 11.15 u. Presentatie AI Ethical Tool - FOD BOSA
  11.15 - 12 u. Paneldiscussie met federale mandatarissen 
  12 - 13.30 u. Lunch
  13.30 - 13.50 u. Mevr. Petra De Sutter, vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post
  13.50 - 14.35 u.

  Keynotespreker Stijn Baert

  'Discriminatie op de arbeidsmarkt in breed perspectief'

  14.35 - 14.50 u. Mevr. Sarah Schlitz, staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit, toegevoegd aan de Minister van Mobiliteit
  14.50 - 15.05 u.  Pauze
  15.05 - 15.30 u.  Paneldiscussie over discriminatie op de werkvloer
  15.30 - 16 u.

  Getuigenis en muzikale afsluiting door Lubiana Kepaou

  'Mijn parcours als Belgisch-Kameroense métisse'

  16 - 17 u. Receptie  Moderator: Valérie Thys

  Er wordt tijdens alle presentaties een simultane vertaling naar het Frans of het Nederlands voorzien.

  Goed om weten nog: tijdens het event worden er foto's genomen en er zal ook gefilmd worden. De foto's en aftermovie komen achteraf op deze website. Bij het onthaal vragen we je hiervoor toestemming te geven. Ga je niet akkoord, dan zorgen we ervoor dat je niet in beeld komt. 

 • Fotoreportage van de dag

  • Sprekers

  • Elke Jeurissen is een experte op het vlak van inlcusive leadership. Ze werkte een model uit met vijf stimulansen voor inclusive leadership, gebaseerd op best practices van over de hele wereld en de ervaringen van honderden leidinggevenden. Voor haar zijn leiderschap en een inclusieve bedrijfscultuur cruciale factoren voor succes. Bovendien toont ze bijzondere interesse in vrouwelijk leiderschap. Zo schreef ze mee aan het boek 'Who run the world, the power of female leadership' en is ze medeoprichter van 72Hours Reload, een internationale retraite voor vrouwelijke leidinggevenden. Sinds dit jaar is ze ook voorzitter van de VDAB. 

  • Stijn Baert is actief als professor in de empirische arbeidseconomie aan de UGent. Hij engageert zich ook als hoofdpromotor van UGent @ Work, een interdisciplinair consortium van 24 UGent-professoren die onderzoek naar werk en arbeidsmarkt leiden. Daarnaast is hij deeltijds professor aan de Universiteit Antwerpen en werkt hij als onderzoeker voor de Université catholique de Louvain, het Global Labor Office, IMISCOE en het Institute for the Study of Labor. Zijn onderzoek situeert zich hoofdzakelijk in het brede veld van de arbeidseconomie, met onder meer een focus op arbeidsmarktdiscriminatie.

  • Lubiana Kepaou

   Lubiana Kepaou is een Belgisch-Kameroense singer-songwriter. Ze brengt soul, pop en traditionele muziek in een moderne kleedje samen. Ondertussen heeft ze al heel wat concerten en festivals op haar conto. Zo trad ze onder meer op in zalen als de AB of Het Depot, maar ook op festivals als Esperanzah, Francofolies en het Fête de la Musique. Een hoogtepunt in haar carrière was het moment waarop ze door Youssou N'Dour werd uitgenodigd als opening act in Paleis 12.