Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Seminarie Social Responsible Procurement

Date

In samenwerking met het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO) organiseert de FOD BOSA een seminarie rond maatschappelijke en sociale overwegingen bij publieke aankopen. Hoe kunnen we de principes van maatschappelijke verantwoordelijkheid toepassen bij overheidsopdrachten? Wat betekent dit voor de relatie met je toeleveranciers? En hoe kunnen we in dit domein samenwerken met de sociale economie?   

Kom luisteren naar inspirerende presentaties en getuigenissen en maak op de beurs kennis met verschillende vertegenwoordigers van de sociale economie.

Praktische info

Wanneer

Dinsdag 24 januari 2023

Waar

FOD BOSA, WTC III, Simon Bolivarlaan 30 bus 1, 1000 Brussel.

WTC III ligt vlak aan het station Brussel-Noord. De locatie is rolstoelvriendelijk. Als je inschrijft om fysiek aanwezig te zijn, ontvang je enkele dagen voor het evenement een QR-code die toegang geeft tot het gebouw.

Voor wie niet fysiek aanwezig kan zijn, is er livestreaming van de presentaties voorzien. Schrijf je hiervoor ook in via onderstaande knop zodat we je enkele dagen voor het evenement een link kunnen toesturen.

Wie

Federale aankopers
  • Inschrijven voor dit event is niet meer mogelijk.

  • Programma

    8u45 - 9u25 

    Onthaal 

    9u30-9u50 

    • Inleiding 

    • Speech van Zakia Khattabi, minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal

    9u50 - 11u00 

    Thema 1: Sociale economie en overheidsopdrachten

     

    • Presentatie: Wat biedt de sociale economie voor meer sociaal duurzame federale overheidsopdrachten?  - Michaël Lans (Adviseur overheidsopdrachten bij de Brusselse federatie van ondernemingen voor aangepast werk - Febrap) en Pieter Valkeneers (Adviseur bij de Federatie sociale ondernemers Vlaanderen - Groep Maatwerk) 

     

    11u00 - 11u25 

    Pauze 

    11u30 - 12u40 

    Thema 2: Ketenzorg bij overheidsopdrachten

     

    • Presentatie: Mensenrechten in overheidsopdrachten: van wetgeving naar praktijk - Boris Verbrugge (Onderzoeksexpert bedrijven en mensenrechten aan het HIVA-onderzoeksinstituut van de KU Leuven) 
    • Presentatie: Duurzaam ketenbeheer bij bpost - Kurt Van Cleemput (Head of procurement bpost) en Lies De Meyer (project manager bpost)

    12u40 - 13u55 

    Broodjeslunch met vegetarische opties

    14u00 - 14u25

    • Introductie door Nico Waeyaert, voorzitter BOSA  

    • Speech van Petra De Sutter, vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post 

    14u25 - 15u35 

    Getuigenissen uit de sociale en circulaire economie 

     

    15u35- 17u 

    Beurs: ontmoet vertegenwoordigers uit de sociale economie 



    Moderatoren: Jo Versteven en Valerie Paulus.

    Er wordt tijdens alle presentaties een simultane vertaling naar het Frans of het Nederlands voorzien. 

    • Sprekers

    • Michaël Lans

      Michaël Lans sensibiliseert en adviseert al 12 jaar de om hun overheidsopdrachten beter toegankelijk te maken voor Brusselse ondernemingen met aangepast werk. Hij begeleidt en informeert tijdens de prospectiefase over de capaciteiten van de bedrijven in de sociale economie, en adviseert tijdens het opstellen van het lastenboek over eventuele sociale clausules die moeten worden geïntegreerd. Hij organiseert regelmatig informatiesessies over het gebruik van overheidsopdrachten om de aanwervingsquota van personen met een handicap te verbeteren. 

    • Pieter Valkeneers

      Pieter Valkeneers is econoom en is al 16 jaar adviseur bij Groep Maatwerk. Groep Maatwerk is ontstaan uit de federatie van beschutte werkplaatsen (VLAB) en vertegenwoordigt vandaag 60 maatwerkbedrijven in Vlaanderen. Pieter volgt zowel de economisch dimensie als de regelgeving van de maatwerkbedrijven op.

    • Boris Verbrugge

      Boris Verbrugge is onderzoeksexpert bedrijven en mensenrechten bij HIVA-KU Leuven. Hij doet onderzoek naar risico’s op het vlak van mensenrechten in de toeleveringsketens van bedrijven en overheden, en naar hoe deze risico’s best beperkt kunnen worden. Hij publiceerde vorig jaar een onderzoek over mensenrechten in overheidsopdrachten, en is ook nauw betrokken bij de uitrol van een ketenzorgtraject binnen KU Leuven.

    • Kurt Van Cleemput

      Kurt Van Cleemput heeft meer dan 20 jaar ervaring in aankoop en werkte zowel in de private als de publieke sector. Hij heeft ruime ervaring in het opzetten en leiden van transformatie projecten en kostenreductie programma’s. Kurt is een expert in leiderschap en zet in op het ontwikkelen en laten groeien van grote teams. Momenteel is hij directeur 'Source to Pay' bij bpost waar hij principes van duurzaamheid in alle aspecten van aankoop introduceerde.

    • Lies De Meyer

      Lies De Meyer startte haar werkervaring bij het departement Leefmilieu in Vlaanderen en werkte erna als consultant in sustainability topics zoals afval, energie en de circulaire economie. Ze werkte mee aan de ontwikkeling van duurzaamheidsstrategieën zowel voor de publieke als private sector. Lies coördineert momenteel  het sustainable procurement programma bij bpost . Samen met de relevante stakeholders werkt ze aan de veranderingsprocessen die nodig zijn om duurzaam aankopen & duurzaam ketenbeheer te realiseren.

    • Contact

    • Vragen over het evenement? Meer informatie nodig?  

      Contacteer ons