Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Actieplan diversiteit en inclusie: terugblik op 2022, nieuwe acties voor 2023

Publication date
31 januari 2023
Close beeld van kleurpotloden die tegen elkaar aan liggen in een circkel

Samen met het federaal netwerk diversiteit zet de FOD BOSA zich in voor een inclusieve federale overheid. De basis voor alles wat we doen, vind je in ons actieplan ‘diversiteit en inclusie’. Benieuwd naar wat we komend jaar willen verwezenlijken? Ontdek het in een nieuw plan. Tegelijk blikken we ook terug op alles wat we vorig jaar gedaan hebben.

  • De BOSA, het federaal netwerk diversiteit en de Stuurgroep diversiteit stelden in 2021 een strategisch plan op rond diversiteit, dat bestaat uit strategische en operationele doelstellingen. Elk jaar worden deze doelstellingen omgezet in concrete acties, opgelijst in een actieplan. Hiermee streven we ernaar om van de federale overheid een voorbeeldige werkgever te maken op het gebied van gelijke kansen.

    Actieplan 2022: een geslaagd jaar

    In 2022 stonden er een heleboel acties op de planning, die allemaal behaald zijn of op zijn minst goed gevorderd. Enkele voorbeelden:

    • We publiceerden het Charter Diversiteit en Inclusie, dat meteen door 46 regerings- en overheidsvertegenwoordigers ondertekend werd.
    • Met de nieuwe gids ‘Tips voor genderinclusief schrijven’ helpen we ambtenaren om genderbewust en inclusief te schrijven, met behulp van praktische voorbeelden.
    • Liefst 175 personen waren aanwezig op de inspiratiedag rond discriminatie. We deelden er getuigenissen van op de werkvloer, goede praktijken en instrumenten om medewerkers te sensibiliseren.
    • Op de tiende Federale Dag van Inclusie waren 230 personen aanwezig. Vier organisaties kregen een prijs voor hun project waarmee ze inclusie binnen de federale overheid bevorderen.

    Benieuwd welke acties we nog mochten afvinken? Lees hier de complete evaluatie van het actieplan 2022.

  • Actieplan 2023: we zitten niet stil

    Ook in 2023 zetten we in op diversiteit en inclusie. Dit staat onder meer in ons actieplan:

    • Zowel het federaal netwerk diversiteit als het netwerk BePROUD zetten hun activiteiten verder, waarmee we opnieuw een groot verschil kunnen maken.
    • We financieren weer (deels) federale diversiteits- of inclusieprojecten. Je kan hier financiering aanvragen.
    • We inspireren (toekomstige) managers via Top skills 2023 en opleidingen over leiderschap voor alle genderidentiteiten.
    • Ook in 2023 zetten we de Be Inclusive-campagne verder.

    Wil je nog meer acties voor het nieuwe jaar ontdekken? Lees hier het volledige actieplan 2023.

  • Nog vragen?

    Heb je nog vragen rond diversiteit en inclusie binnen de federale overheid, stuur dan een mail naar diversity@bosa.fgov.be.

    Of heb je een vraag voor het federaal netwerk diversiteit? Dan kan je mailen naar diversitynetwork@bosa.fgov.be

Deel dit artikel

Meer nieuws

  • Aantrekkelijke werkgever, tevreden sollicitanten

    Publication date
    18 april 2024
    Wat is het imago van de federale overheid als werkgever? En hoe tevreden zijn kandidaat-werknemers over alle aspecten die komen kijken bij een sollicitatie? Om het antwoord hierop...
  • FOD BOSA wint Corporate IT Award

    Publication date
    17 april 2024
    De FOD BOSA viel in de prijzen: we mochten een prestigieuze Corporate IT Award in ontvangst nemen! En dat in misschien wel de mooiste categorie, die van 'Best citizen impact'. Onze...
  • Nieuwe editie TOP100 Tools for Learning bij WTC III

    Publication date
    16 april 2024
    Donderdag 13 juni 2024 organiseert de FOD BOSA voor de tiende keer de Top100 Tools for Learning, samen met Stimulearning en Epsilon, twee netwerken voor opleidingsprofessionals.