Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Artificiële intelligentie, de moderne Frankenstein

Publication date
09 juni 2020
Weergave van een robit-hand

Op 26 mei was de eerste lunchtalk van Digital Open een feit. Clementina Gentile, UX-ontwerper bij Proximus, mocht de spits afbijten. Ze lichtte de onbedoelde gevolgen van artificiële intelligentie (AI) toe.

 • In onze digitale wereld geven we steeds meer beslissingen uit handen. Algoritmes stellen ons gepersonaliseerde afspeellijsten of nieuwe vrienden voor, ze helpen organisaties om werknemers te rekruteren en de politie om criminaliteit op te sporen. Maar de uitkomsten van artificiële intelligentie zijn niet altijd neutraal, ook al geloven we graag van wel. Algoritmes kunnen onbedoeld bepaalde groepen bevoordelen of benadelen, en zo stereotypen in stand houden. Is het niet verontrustend dat we de nieuwe technologieën blindelings vertrouwen en ze ons leven laten bepalen? Volgens Clementina lijkt het erop dat we met een moderne Frankenstein te maken hebben…

  Clementina Gentile is UX-ontwerper voor Proximus. Daarvoor was ze consultant in UX- en servicedesign en werkte ze voor klanten als Sony, de Europese Commissie en de Vlaamse overheid. Ze sprak op internationale conferenties zoals EuroIA2016, IA Summit Rome 2016, WIAD Zurich 2017, WIAD Bari 2018. In 2020 maakte ze haar opwachting op de eerste lunchtalk van het Digital Open-netwerk.

  Tijdens de lunchtalks laten we een spreker aan het woord om op een begrijpbare manier een actueel digitaal thema aan te snijden. Door de toegevoegde waarde van gebruiksgericht ontwerp en design thinking te tonen, ervaringen en best practices te delen, hopen we mensen binnen de overheidsdiensten erover te enthousiasmeren.

  Heb je de eerste lunchtalk gemist? Herbekijk de opname hier en ontdek wat de onbedoelde gevolgen van AI kunnen zijn en hoe je ethische valkuilen kunt vermijden.

  Heb je een onderwerp of een spreker in gedachten voor een volgende lunchtalk? Of kriebelt het om zelf een inspirerend verhaal te delen met je collega’s? Laat het ons zeker weten!

  Opname van de lunchtalk

 • Caption
  Opname van de lunchtalk
 • Profielfoto van vrouw

  Algoritmes kunnen onbedoeld bepaalde groepen bevoordelen of benadelen, en zo stereotypen in stand houden.

  Name
  Clementina Gentile
  Function
  UX designer bij Proximus
 • Download hier de slides van de lunchtalk

  • Deelnemer(s)

   Clementina Gentile

   UX-ontwerper bij Proximus

  • Publicatiedatum

   09 juni 2020

Deel dit artikel

Meer nieuws

 • Ontdek de MyGov.be-app!

  Publication date
  14 mei 2024
  De FOD BOSA heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de lancering van onze nieuwste app, MyGov.be! Deze app is ontworpen om jouw interactie met overheidsdiensten eenvoudiger en...