Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De AI Act treedt in werking: schrijf je in voor de presentatie van de FOD BOSA

Publication date
16 juli 2024

Ben je ambtenaar en wil je meer te weten komen over de AI Act? Afspraak op donderdag 19 september bij de FOD BOSA! De bedoeling is om werknemers uit de overheidssector bewust te maken van de nieuwe regelgeving, te evalueren welke impact deze zal hebben en na te denken over hoe we kunnen anticiperen op de implementatie ervan.

Inhoudstafel

Wat is de AI Act?

Op 1 augustus 2024 treedt de AI Act in werking. Deze Europese regelgeving legt als eerste wereldwijde normen vast voor het gebruik van artificiële intelligentie (AI). Gelet op de razendsnelle evolutie van AI heeft de Europese Unie (EU) gekozen voor een toekomstbestendige aanpak die een belangrijke stap inhoudt voor de toekomst van AI in Europa.

Lees de AI Act in de Publicatieblad van de Europese Unie

 

Belangrijkste kenmerken van de AI Act

  • Een risicogebaseerde aanpak: de AI Act hanteert een risicogebaseerde aanpak, die strengere regels toepast voor AI-toepassingen die risicovoller zijn.
  • Verboden praktijken: de AI Act verbiedt AI-systemen om aan cognitieve gedragsmanipulatie te doen, aan sociale scoring, aan voorspellend politiewerk op basis van profilering en aan het indelen van mensen in specifieke categorieën op basis van categorieën zoals ras, godsdienst of seksuele geaardheid met behulp van biometrische gegevens.
  • In de regelgeving zijn AI-modellen voor algemene doeleinden (“General Purpose AI” of “GPAI”) opgenomen. Er zijn transparantieverplichtingen vereist, met name wat de gebruikte gegevens betreft. Er zijn aanvullende verplichtingen vereist voor GPAI-modellen die systeemrisico's inhouden.

     

Een doeltreffende implementatie waarborgen

Om te waarborgen dat de AI Act effectief wordt geïmplementeerd, voorziet de regelgeving erin om verschillende instanties op te richten, waaronder:

  • een AI-bureau binnen de Commissie om de gemeenschappelijke regels in de EU te handhaven
  • een wetenschappelijk panel van onafhankelijke deskundigen ter ondersteuning van de handhavingsactiviteiten
  • een AI-comité met vertegenwoordigers van de lidstaten om de Commissie en de lidstaten te adviseren en bij te staan bij een consistente en doeltreffende toepassing van de AI-verordening
  • een adviesforum voor belanghebbenden om het AI-comité en de Commissie technische expertise te bieden

 

Toepassing van de AI Act

De AI Act moet 2 jaar na de datum van inwerkingtreding (gepland voor 1 augustus 2024) van toepassing zijn, met uitzondering van een aantal bepalingen die 6, 12 of maximaal 36 maanden na de datum van de inwerkingtreding van de regelgeving van toepassing moeten zijn.  Zo wordt er voldoende tijd voorzien om deze nieuwe regelgeving te implementeren en zich eraan te conformeren. De eerste toepasselijke bepalingen hebben betrekking op verboden praktijken. Deze zullen begin februari 2025 van kracht worden.

 

Presentatie van de AI Act bij de FOD BOSA

Welke impact zal de AI Act hebben op je dagelijkse werk? Je komt er meer over te weten tijdens de presentatie bij de FOD BOSA op 19 september. Je kan de presentatie ter plekke of online volgen.

Aarzel niet om je in te schrijven. Het gedetailleerde programma volgt nog. Begin september krijg je een e-mail met het volledige programma en de definitieve inschrijvingslink.

Inschrijving

Kun je er niet bij zijn op 19 september, maar wil je wel op de hoogte blijven van de bepalingen van de AI Act en/of onze digitaliseringsdiensten? Schrijf je in voor de Digitale overheid’-nieuwsbrief van de FOD BOSA.

Deel dit artikel

Meer nieuws