Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De FOD BOSA, de RSZ en de FOD Mobiliteit en Vervoer winnen een Federale inclusieprijs.

Publication date
29 november 2024

Elk jaar zetten het federaal netwerk inclusie en de FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA) inclusieve acties in de kijker door Inclusieprijzen uit te reiken.

Dit jaar gingen de Federale inclusieprijzen naar drie organisaties: de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), de Beleid en Ondersteuning (BOSA) en de FOD Mobiliteit en Vervoer. Elk van hun projecten speelt een unieke rol in de promotie van inclusie en diversiteit binnen de federale overheid en verdient dus een onderscheiding.

Dit jaar dongen 8 projecten mee naar een inclusieprijs. Een externe academische jury selecteerde de drie beste projecten voor elke prijzencategorie (Eerste prijs inclusie, originaliteitsprijs, prijs voor de beste praktijk). Deze projecten werden vervolgens geëvalueerd door externe diversiteitsexperten. Een nieuwigheid dit jaar voor de publieksprijs: voor de eerste keer werden alle federale ambtenaren uitgenodigd om voor hun favoriete project te stemmen.

De gelauwerde organisaties en projecten

  1. Inclusieprijs: Originaliteit: RSZ – Solidariteitsdag van de Openbare Instellingen van Sociale Zekerheid ( )

    De Solidariteitsdag werd georganiseerd op 10 oktober 2024. De opzet was om diversiteit, inclusie en solidariteit te promoten en de medewerkers de kans te geven zich te engageren gedurende een dag voor organisaties zonder winstoogmerk in plaats van hun gebruikelijke werk te doen.
  2. Eerste prijs inclusie en Beste Voorbeeld: De FOD BOSA, voor zijn project ‘Voorbehouden statutaire selecties voor personen met een handicap: koninklijk besluit van 24 maart 2024’.

    Deze bijkomende positieve actie maakt het mogelijk om statutaire selecties te organiseren die voorbehouden worden aan personen met een handicap. Het beoogde doel is om het aantal aanwervingen van personen uit deze doelgroep te verhogen om de doelstelling van 3% personeel met een handicap vastgelegd in het koninklijk besluit van 5/10/2005 te realiseren. Deze statutaire jobs komen overeen met stabiele tewerkstelling in de reguliere publieke sector, met gevarieerde loopbaanperspectieven.
  3. Publieksprijs: De FOD Mobiliteit en Vervoer voor zijn Workshop ‘Onzichtbare handicaps op de werkvloer’

    De FOD Mobiliteit en Vervoer organiseerde een interactieve workshop om hun medewerkers de kans te geven zich in te leven in de situatie van mensen met een onzichtbare handicap. Het doel is om het begrip en het bewustzijn voor onzichtbare handicaps nog meer te vergroten bij managers en tussen collega’s onderling om zo een betere samenwerking en een meer inclusieve werkomgeving te creëren. De workshop gaat in op de barrières en uitdagingen waar mensen met onzichtbare handicaps mee te maken hebben en de vooroordelen waar ze onder lijden.

Talent op alle leeftijden

De uitreiking van de prijzen vond plaats tijdens de federale dag van de inclusie op 28 november. Voor deze 12de editie, die plaatsvond onder het thema ‘Talent op alle leeftijden’, vonden verschillende discussies en workshops plaats die de diversiteit aan generaties en voordelen van een intergenerationele mix op de werkvloer onder de loep namen en verschillende clichés en taboes doorbraken. Een inspirerend thema dat toekomstige projecten in gang kan zetten.

Tijdens de Federale dag van de inclusie kregen 150 deelnemers de kans om deel te nemen aan de uitreiking van de inclusieprijzen, de stands te bezoeken van de 8 projecten die deelnamen aan de competitie en verschillende paneldiscussies en workshops bij te wonen over het thema ‘Talent op alle leeftijden’. Deze sessies behandelden essentiële vragen met betrekking tot begrippen zoals ‘ageism’ (discriminatie op basis van leeftijd) en zijn effecten en manieren om het tegen te gaan en de diversiteit die zich binnen elke generatie manifesteert. De discussies belichtten eveneens de harmonie en samenwerking tussen verschillende generaties op de werkvloer, het belang van waarden, de balans tussen werk- en privéleven, feedback en de mogelijkheden om verschillende generaties aan te trekken bij de rekrutering en hen ontwikkelingsmogelijkheden te bieden. Andere onderwerpen waren onder meer de kracht van multigenerationaliteit en de mentoring van meer ervaren personen (50+) voor jongeren van vreemde origine op zoek naar werk.

Deel dit artikel

Meer nieuws