Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Digital Open: nieuwe tools om ontwerpproces inclusiever te maken

Publication date
18 januari 2022
Digital

Bijna 10% van de Belgische bevolking heeft geen toegang tot het internet, blijkt uit onderzoek van de Koning Boudewijnstichting. Bovendien beschikt 32% van de mensen die wél toegang heeft niet over voldoende digitale competenties. De FOD Beleid en Ondersteuning (FOD BOSA) heeft van digitale inclusie bij de federale overheid dan ook een speerpunt gemaakt, zodat iedereen mee is. Twee nieuwe tools moeten daarbij helpen.

Een inclusieve dienstverlening start met een ontwerpaanpak die rekening houdt met de volledige diversiteit van mensen (inclusion by design). Om overheidsorganisaties hierbij te helpen heeft het Digital Open-netwerk van de BOSA twee nieuwe tools omtrent digitale inclusie gelanceerd!

1. Inclusieve brainstorm

De tool ‘Inclusieve brainstorm’ heeft als doel om digitale inclusie toe te voegen aan het ontwerpproces en ervoor te zorgen dat vooroordelen niet meespelen. Wie deze tool gebruikt, wordt geconfronteerd met hindernissen die ertoe leiden dat je vertrouwd raakt met eerdere aspecten van digitale inclusie en dat er in teamverband oplossingen gevonden worden.

Ontdek de tool ‘Inclusieve brainstorm’

 

2. Inclusieve rekrutering

Tijdens het ontwerpen van (online) toepassingen kan het handig zijn om resultaten af te toetsen bij gebruikersgroepen. Om ervoor te zorgen dat deze gebruikersgroepen representatief samengesteld zijn, is de tool ‘Inclusieve rekrutering’ ontwikkeld. Deze tool geeft een goed zicht op alle informatie en stappen die nodig zijn voor een inclusieve samenstelling van gebruikersgroepen. Zo vermijden we vooroordelen bij het selectieproces. De tool baseert zich op situationele kenmerken om het rekruteringsproces op te zetten.

Ontdek de tool ‘Inclusieve rekrutering’

Digital Open?

Het Digital Open-netwerk is een initiatief van de FOD BOSA waarmee middelen ter beschikking worden gesteld om bij digitale overheidsprojecten de burger centraal te stellen. Het netwerk verzamelt en deelt inspiratie, tools, diensten en activiteiten voor en door medewerkers van de overheid.

Meer informatie vind je op digitalopen.belgium.be.

Digital Inclusion Charter

Dat het de FOD BOSA menens is om digitale inclusie vanuit de federale overheid te bevorderen, blijkt ook uit de ondertekening van het Digital Inclusion Charter, eind vorig jaar. Hiermee engageren we ons om digitale uitsluiting - zowel intern als extern - verder tegen te gaan. Deze ambitie vertaalt zich in negen concrete engagementen.

Deel dit artikel

Meer nieuws