Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

"Digitale inclusie in de federale overheid" Lunchtalk

Publication date
30 juni 2021
Twee vrouwen die kijken naar een laptopscherm.

Onze achtste lunchtalk op 22 juni stond in het teken van digitale inclusie. Lucie Barthlen geeft meer uitleg over haar onderzoek naar digitale inclusie in een federale overheidscontext en Bernadette Vandeputte vertelt waarom digitale inclusie een belangrijke rol speelt in het “JustNew” project.

 • Projecten rond digitale inclusie hebben als doel om een dienstverlening te optimaliseren en te verbeteren, zodat deze toegankelijk blijft of wordt voor iedere burger. Ook de meer kwetsbare burger. Maar hoe kan je een onderzoek naar digitale inclusie voeren en welke uitdagingen komen daarbij kijken?

  Lucie Barthlen, business designer bij de afdeling Digitale Transformatie van BOSA, opent deze lunchtalk. Ze biedt een inkijk in haar project naar de uitdagingen rond digitale inclusie, en naar mogelijke verbeteringen hierrond in de context van de federale overheid. In haar onderzoek onderscheidde ze vier grote variabelen die haar hielpen om tot gebruikersprofielen te komen en waarover ze meer vertelt tijdens de lunchtalk. Dankzij die profielen kon ze ook meer kwetsbare burgers betrekken in haar onderzoek. Daarnaast stelt ze ook enkele resultaten en conclusies voor die uit haar onderzoek zijn voortgekomen.

  Bernadette Vandeputte, voorzitster van de Rechtbank van eerste aanleg van West-Vlaanderen en lid van het College van Hoven & Rechtbanken, verzorgt het tweede deel van deze lunchtalk. Ze geeft meer uitleg over het project “JustNew”, dat streeft naar een digitalisering van Justitie, en legt uit waarom digitale inclusie zo’n belangrijke rol speelt. In het project werd eerst onderzocht hoe groot de digitale kloof in België is en hoe ze binnen FOD Justitie deze kloof willen proberen te verkleinen. Vandeputte haalt eerst enkele cijfers aan en legt vervolgens uit op welke manier een digitale justitie ook voor de kwetsbare burger toegankelijk kan zijn.

  Over onze lunchtalks 

  Tijdens een lunchtalk laten we een spreker aan het woord om op een begrijpbare manier een actueel digitaal thema aan te snijden. Door de toegevoegde waarde van gebruiksgericht ontwerp en design thinking te tonen, ervaringen en best practices te delen, hopen we mensen binnen de overheidsdiensten erover te enthousiasmeren.

  Heb je deze lunchtalk gemist en ben je benieuwd om te ontdekken hoe je een onderzoek naar digitale inclusie kan uitvoeren, ook voor jouw diensten of producten? Bekijk dan hier de opname!

  Heb je een onderwerp of een spreker in gedachten voor een volgende lunchtalk? Of wil je graag zelf een inspirerend verhaal delen met je collega’s? Laat het ons zeker weten!

 • Icoon dat een persoon weergeeft.
  Justitie moet voor iedereen toegankelijk zijn. Iedereen heeft immers recht op een eerlijk proces, ongeacht je digitale kennis en mogelijkheden.
  Name
  Bernadette Vandeputte
  Function
  Voorzitster van de Rechtbank van eerste aanleg van West-Vlaanderen en lid van het College van Hoven & Rechtbanken
  • Lunchtalk

   22 juni 2021
   Online

  • Deelnemer(s)

   Lucie Barthlen & Bernadette Vandeputte

   FOD BOSA & College van de hoven & rechtbanken

  • Publicatiedatum

   30 juni 2021

Deel dit artikel

Meer nieuws