Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

DUODay: FOD BOSA laat persoon met handicap proeven van job

Publication date
01 juni 2023

Op 25 mei vond DUODay plaats, een dag waarop bedrijven en organisaties hun medewerkers een duo laten vormen met een werkzoekende die een handicap heeft en stage komt lopen voor minstens één dag. Ook de FOD BOSA nam dit jaar voor het eerst deel. We lieten Karolien een dagje meedraaien op de dienst Diversiteit & Inclusie.

  De DUOday wordt georganiseerd door GTB, Phare en AVIQ. Dankzij hun initiatief krijgt een werkgever de kans om kennis te maken met de vaardigheden, de inzet en de mogelijkheden van een werkzoekende met een handicap, maar ook met het dienstverleningsaanbod dat erbij komt kijken. Als werkzoekende krijg je dan weer de kans om je talenten te tonen en je beeld over een bepaalde job te toetsen aan de realiteit. Een win-win dus!

  DUODay binnen federale overheid

  Het federaal netwerk diversiteit stimuleerde dit jaar alle federale organisaties om een DUODay-stageplek aan te bieden. Zo konden verschillende stagiairs met een handicap, gedurende één of meerdere dagen, proeven van het diverse aanbod aan jobs binnen de federale overheid. Er werden onder meer duo’s gevormd bij de RVA, de RSZ, het RIZIV, de HVW én de FOD BOSA.

  Jawel, ook de FOD BOSA nam dit jaar deel en dat voor de eerste keer. Wij lieten Karolien één dag stage lopen op de dienst Diversiteit & Inclusie. Het ging er meteen intens aan toe: ze volgde mee de voorbereidingen op het Top Skills-event en maakte kennis met de samenwerkingen tussen de FOD BOSA en begeleidingsorganisaties, de redelijke aanpassingen tijdens selectieproeven en de antidiscriminatiewetgeving. “Ik voelde mij hier heel erg welkom. Van veel dingen wist ik niet dat er hier op wordt ingezet. Ik heb veel facetten gezien van de job, veel mogen meevolgen en veel bijgeleerd”, aldus een tevreden Karolien.

  Gelijke kansen voor personen met handicap

  Gelijke kansen bieden aan personen met een handicap blijft een kernprincipe binnen de federale overheid. Solliciteer je voor een job op werkenvoor.be? Dan hanteren we de volgende procedures om personen met een handicap de toegang tot werk te garanderen:

  • Mogelijkheid om redelijke aanpassingen aan te vragen bij selectietesten.
  • Mogelijkheid om voorrang bij selectietesten aan te vragen.
  • Voorbehouden vacatures voor personen met een handicap.
  • Recht om deeltijds te werken of thuis te werken.
  • Mogelijkheid om (materiële of immateriële) arbeidspostaanpassingen aan te vragen.
  • Competenties en talenten primeren, bij een sollicitatiegesprek is een objectieve en kwalitatieve beoordeling gegarandeerd.

  Deel dit artikel

  Meer nieuws