Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Een tevredenheidsenquête opstellen en analyseren: de sleutel tot een gebruiksvriendelijke website

Publication date
04 april 2025
" "

Het Expertisecentrum UX & Digitale Inclusie van FOD BOSA werd ingeschakeld om de communicatiedienst van de FOD Volksgezondheid te ondersteunen bij het opstellen van een tevredenheidsenquête voor de gebruikers van hun website. De gegevens die via deze enquête werden verzameld, dienden als vertrekpunt om enerzijds de behoeften en moeilijkheden van de gebruikers te identificeren en anderzijds de mogelijkheid te bieden om de website in de toekomst te herwerken.

  • Objectif

    Context

    De FOD Volksgezondheid was intern al gestart met de ontwikkeling van de nieuwe  voor de nieuwe website. In de context hiervan, schakelde  communicatie-medewerker Maurien, op aanraden van een collega, het Expertisecentrum UX & Digitale Inclusie in.

    De uitdaging? De structuur en de inhoud van de bestaande website waren te complex. Bovendien moest het management overtuigd worden van de noodzaak van deze verbeteringen. Er was een interne analyse uitgevoerd, maar helaas zonder de eindgebruikers te raadplegen. Nochtans is gebruikersonderzoek essentieel bij het ontwerpen van een dienst: het zijn de mensen die de dienst daadwerkelijk gebruiken die geraadpleegd moeten worden om zo goed mogelijk aan hun behoeften te voldoen en om  te vermijden.Om een objectief beeld van de website te krijgen, werd daarom besloten om een enquête op te stellen.

  • icoon 'opgelet, onderhoud'

    De methode

    In samenwerking met Iason en Lucie van het Expertisecentrum werd eerst en vooral een onderzoeksplan opgesteld om het verdere verloop in goede banen te kunnen leiden. Dankzij deze tool kon de communicatiedienst een nieuwe aanpak ontdekken, die ze ervaarde als heel nuttig en leerrijk.

    Vervolgens werd een online tevredenheidsenquête opgesteld op basis van het . De enquête richtte zich op drie thema’s: tevredenheid, gebruiksgemak en de waarde die de gebruiker hecht aan de gevonden informatie. De verschillende vragen werden vervolgens ingedeeld in deze categorieën

    Iason en Lucie hebben me geholpen drie thema’s te definiëren voor onze tevredenheidsenquête, wat een enorme meerwaarde opleverde en structuur bracht in de vragenlijst

    - Maurien, FOD Volksgezondheid

  • Stap 1

    QuestionHypotheses om te valideren

    Welke aspecten van de website ervaren gebruikers als moeilijk of onduidelijk?

  • Stap 2

    Liste de questionsOpstellen van de vragenlijst

    De juiste vraagstelling en methodologie kiezen, met gebruik van verschillende en gepaste schalen.

     

  • Stap 3

    Verzamelen en analyseren van de resultatenUtilisateur

    Hoe tevreden zijn gebruikers?

    Vinden ze de informatie gemakkelijk terug?

    Hoe interpreteren ze de inhoud?

  • Het resultaat

    De enquête werd door maar liefst 176 respondenten ingevuld, wat de initiële verwachtingen overtrof. De analyse van de antwoorden nam wat tijd in beslag en leverde duidelijke en bruikbare inzichten op.

    Deze inzichten werden gepresenteerd aan het directiecomité van de FOD Volksgezondheid. De noodzaak van een gebruiksvriendelijkere website werd erkend, en er werd een redactieteam opgericht om de inhoud te herschrijven. Verder werkten ze in samenwerking met een ander team van de BOSA ook aan een nieuwe , wat een belangrijke stap was in de herwerking van de website.

  • Wat hebben we geleerd?

    • Een tevredenheidsenquête kan een krachtig middel zijn om interne stakeholders te overtuigen van de noodzaak tot verandering.
    • Een duidelijke methodologische aanpak, zoals het opstellen van een , helpt om een project goed af te bakenen en te structureren.
    • Het analyseren van gebruikersfeedback vraagt tijd, maar levert waardevolle inzichten op.
    • Zelfs professionals hebben baat bij eenvoudige en gestructureerde informatie.
    • Open communicatie en een gestructureerde samenwerking met UX-experts zorgen voor een vlottere implementatie van verbeteringen.
  • De begeleiding van Iason en Lucie was uitstekend. Zonder hun hulp en expertise zou het me niet gelukt zijn om een enquête professioneel te organiseren en te evalueren. Ze hebben me van begin- tot eindfase zeer goed bijgestaan en ik heb heel wat bijgeleerd!

    Name
    Maurien
    Function
    FOD Volksgezondheid
  • icoon 'bureaulamp'

    En nu?

    De herwerking van de inhoud is volop bezig, maar brengt nog uitdagingen met zich mee. De redacteurs werken momenteel samen met de experts van de FOD om tot evenwichtige, toegankelijke teksten te komen.

    Daarnaast staat er een nieuwe tevredenheidsenquête op de planning, een jaar na de lancering van de vernieuwde website. Zo kan worden geëvalueerd of de verbeteringen effectief hebben bijgedragen aan een betere gebruikerservaring. De samenwerking met het Expertisecentrum werd als zeer positief ervaren, en er is een sterke intentie om ook in toekomstige projecten gebruik te maken van hun ervaring, expertise en inzichten. Deze samenwerking toont aan hoe gebruikersonderzoek een digitale transformatie kan ondersteunen en versterken.

  • Découvrez notre centre d’expertise

    • Contact

    • Wil je meer weten over het Expertisecentrum voor UX en Digitale Inclusie? Neem contact op met onze experts om je te begeleiden bij je projecten.

      Contacteer ons

Deel dit artikel

Meer nieuws