Op 5 september organiseerde de FOD BOSA de openingszitting van het netwerk van integriteitscoördinatoren in aanwezigheid van Petra De Sutter, minister van Ambtenarenzaken. Deze coördinatoren spelen een belangrijke rol binnen het federale integriteitsbeleid. Maar wat houdt dat beleid eigenlijk in?
Via integriteitsbeleid en -beheer worden medewerkers aangezet om de normen en waarden binnen de federale overheid te respecteren en ervoor te zorgen dat ze het algemeen belang boven het persoonlijke plaatsen. Dat laatste is immers essentieel om het vertrouwen bij de burger af te dwingen. Wanneer dat vertrouwen afneemt, vermindert ook de steun voor beslissingen van de overheid, wat dan weer een gevaar voor de democratie inhoudt.
Wettelijke basis voor integriteitsbeleid
Dankzij het het Koninklijk Besluit van 18 april 2023 is er voor het eerst een wettelijke basis voor het integriteitsbeleid. Sindsdien kunnen alle betrokken partijen terugvallen op de nodige omkadering waarbinnen ze hun opdracht kunnen uitvoeren. Van al die actoren die hun stempel drukken op het integriteitsbeleid zijn de coördinatoren, met hun leidende rol, de belangrijkste.
Netwerk biedt steun
Het federale netwerk van integriteitscoördinatoren (FNIC)
is een platform voor het delen van kennis, expertise en beste praktijken op het gebied van integriteitsbeleid en -beheer.
Tijdens de openingssessie werd de ondersteunende rol van de FNIC belicht, waarbij het uitwisselen van goede praktijken en co-creatie centraal staan.
Lancering Europees project
De eerste bijeenkomst van de integriteitscoördinatoren viel samen met de lancering van het Technical Support Instrument (TSI), een initiatief van de Europese Commissie dat zal worden uitgevoerd door de OESO.
Op Belgisch
Tijdens deze periode zullen de