In het najaar van 2024 werd de federale crisisreserve een eerste keer geactiveerd voor administratieve noodondersteuning bij het CGVS (Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen).
Twintig federale ambtenaren engageerden zich om een tijdelijke uitdaging aan te gaan en een belangrijke bijdrage te leveren aan de bescherming van vluchtelingen in ons land.
-
Onder hen ook Anja Arnauts en Fabienne Demil, allebei werkzaam bij de Financiën. We polsten naar hun eerste concrete ervaring als lid van de crisisreserve.
Wat heeft je gemotiveerd om lid te worden van de crisisreserve?
Anja: Het geeft je de kans om nieuwe horizonten te verkennen, in een totaal andere setting terecht te komen en te proeven van die nieuwe werkomgeving, zonder een definitief engagement aan te gaan. Bovendien is de ontvangende organisatie erg dankbaar omdat er op zeer korte termijn een oplossing voor een probleem aangereikt wordt.
Wat maakt dat je je hebt opgegeven voor de opdracht bij het CGVS. Wat sprak je aan in de functiebeschrijving?
Anja: Het CGVS is een instelling die mij boeit en die ik zeker beter wilde leren kennen. In het verleden heb ik nog andere opdrachten gedaan, gelinkt aan de asielproblematiek. Occasioneel doe ik ook vrijwilligerswerk bij Fedasil.
Welke taken kreeg je toevertrouwd tijdens je crisisopdracht?
Anja: Je kon kiezen tussen onthaaltaken of administratieve taken. Ikzelf koos voor de onthaaltaken. Die waren zeer divers: van het onthaal van mensen die een interview voor hun asielprocedure moesten afleggen, tot adreswijzigingen of gewoon informatie geven over asielprocedure en praktische zaken.
Fabienne: Ik heb me ook opgegeven voor het onthaal van asielaanvragers en vluchtelingen.
Wat vond je positief aan je opdracht?
Anja: Positief vond ik het contact met de nieuwe collega’s, het werken in een totaal andere setting, de diversiteit binnen de job en ook het gebruik van verschillende talen (vnl. Frans en Engels).
Fabienne: De solidariteit onder de collega’s. Mijn empathie is nog groter geworden bij het zien van de moeilijke omstandigheden waarmee velen in ons land dagelijks te maken krijgen. Ik heb veel sympathieke mensen leren kennen, zowel binnen het CGVS waar de sfeer heel familiaal was, maar ook extern (advocaten, tolken, veiligheidsagenten,…). Ik heb geen spijt van deze ervaring.
Welke raad heb je voor je collega-vrijwilligers?
Anja: Als onthaalmedewerker werd je om 8u. verwacht, dus het was voor mij pittig om dagelijks rond 6u30 thuis te vertrekken. Ook het ontbreken van thuiswerk is een (logisch) gevolg van de tijdelijke job. Maar je krijgt er héél véél voor in de plaats.
Fabienne: De grootste uitdaging is om het werk of toch minstens de essentie op zo’n korte termijn te leren en te beheersen. Maar doordat je zoveel gedrevenheid en toewijding voelt, was de opdracht gemakkelijk en verrijkend. Opdracht meer dan volbracht!
-
Ben je ook bereid om mee te helpen bij een crisissituatie?
Aarzel niet en stel je kandidaat voor de crisisreserve door het inschrijvingsformulier zo precies mogelijk in te vullen.