Met de steun van de FOD BOSA werken vooraanstaande onderzoeksinstellingen samen om innovatieve technologieën te creëren in domeinen zoals gezondheidszorg en cyberveiligheid, met respect voor ethische en duurzame waarden.
Ontdek enkele van de grote projecten waaraan de FOD BOSA actief heeft bijgedragen en hun rol in het bevorderen van duurzaamheid, samenwerking en innovatie.
-
NEMODEI2: een project geïnspireerd door de werking van de hersenen
Het NEMODEI2-project is een baanbrekend initiatief dat zich richt op het ontwikkelen van geavanceerde technologieën, geïnspireerd door de werking van de hersenen. Het project wordt geleid door het neuro-engineering laboratorium van de Universiteit van Luik, in samenwerking met imec en BruBotics - Vrije Universiteit Brussel. Het doel van dit project is om de essentie van menselijke intelligentie te begrijpen en deze kennis toe te passen in robotica.
De belangrijkste wetenschappelijke uitdaging van NEMODEI2 is het nabootsen van de flexibiliteit en aanpasbaarheid van biologische neurale systemen in kunstmatige intelligentie (AI). Dit maakt niet alleen de ontwikkeling van collaboratieve robots mogelijk, maar creëert ook AI-oplossingen die duurzaam, energie-efficiënt en milieuvriendelijk zijn. Deze technologieën kunnen de samenleving van de toekomst ondersteunen door menselijke samenwerking te bevorderen met respect voor de natuurlijke hulpbronnen.
AidWear: meer autonomie voor personen met een handicap dankzij robotica
Het BruBotics - Vrije Universiteit Brussel-team ontwikkelde de Cyberlegs-prothese, waarmee Michel Jacques onlangs deelnam aan de internationale Cybathlon 2024, waar personen met een beperking uitdagende taken uitvoeren.
Het team ontwikkelde ook nieuwe algoritmes voor het detecteren van ‘Freezing of Gait’ bij Parkinsonpatiënten, ontwikkeld door de KU Leuven, en de musculoskeletale simulatiesoftware van de Université de Liège. Mede dankzij de financiering van BOSA werkt AidWear aan geavanceerde AI-frameworks voor ondersteunende robots, zoals gemotoriseerde prothesen en exoskeletten, die personen met beperkingen meer zelfstandigheid bieden.
AI-SWEEP : traitement des plaies chroniques grâce à l’IA
Dit innovatieve project van de Universiteit Gent, UZ Gent, UCLouvain en ULB, richt zich op de ontwikkeling van medische AI-toepassingen voor betere behandeling van chronische wonden.
Het team werkt aan software voor efficiënte wondzorg, sensoren geïntegreerd in verbanden om parameters zoals pH en temperatuur te meten, en innovatieve technologieën voor medische staf. Samen bouwen ze aan een toekomst waar zorg nog beter kan.
DigiTwin4PH: Samenwerking BOSA en KULeuven
De KU Leuven bestudeert de ontwikkeling van digitale tweelingen en het gebruik van kunstmatige intelligentie om slimme, duurzame oplossingen voor de gezondheidssector te bevorderen. Digitale tweelingen in de gezondheidszorg zijn computermodellen, gebaseerd op AI en andere technologieën, die een digitale versie van een patiënt creëren op basis van zijn gezondheidsgegevens. DigiTwin4PH wil hiermee de besluitvormingsprocessen en de efficiëntie van gezondheidsdiensten verbeteren.
Het AIDE Consortium: samenwerking voor de Toekomst van AI en Cybersecurity
Het AIDE-consortium verenigt toonaangevende Belgische onderzoeksinstellingen zoals KUL, Gent IDLab, UCLouvain, en CETIC samenwerken aan onderzoek in de domeinen van federated learning, cybersecurity, kunstmatige intelligentie en gezondheidstechnologieën. Het consortium onderzoekt hoe relevante methodologieën en technologieën ontwikkeld en onderhouden kunnen worden, met inachtneming van fundamentele rechten en vrijheden, terwijl ze tegelijkertijd competitief blijven in snel evoluerende sectoren.