Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Gemiddelde betaaltermijn bij federale overheid: jaarrapport 2022 

Publication date
13 februari 2023

De gemiddelde termijn waarbinnen de federale overheidsorganisaties hun facturen betalen, wordt systematisch opgevolgd door de FOD BOSA. Om de drie maanden geven we een overzicht. Onlangs werden de cijfers voor het volledige jaar 2022 gepubliceerd. Ontdek ze hier!

De rapportering over de betaaltermijnen is mogelijk dankzij het digitaal facturatiesysteem van de overheid, het zogenaamde VIM-systeem, waar de meeste overheidsorganisaties gebruik van maken. In dit systeem worden alle types facturen, ongeacht hoe ze worden ontvangen (op papier, digitaal of als e-factuur), verwerkt. 

Voor het volledige jaar 2022 ligt de gemiddelde betaaltermijn, voor de ’s en ’s die het VIM-systeem gebruiken, op 22 dagen na ontvangst en scanning van de factuur. Ter vergelijking, in 2021 bedroeg deze termijn gemiddeld 16 dagen en in 2020 lag ze op 20 dagen.  

In het jaarrapport vind je niet alleen tabellen over de betaaltermijnen en het aantal betaalde facturen, maar ook over het gebruik van e-facturatie. 

Bekijk hier het volledige jaarrapport voor 2022.

Bekijk hier de rapporten die eerder verschenen.

 

Deel dit artikel

Meer nieuws

  • Aantrekkelijke werkgever, tevreden sollicitanten

    Publication date
    18 april 2024
    Wat is het imago van de federale overheid als werkgever? En hoe tevreden zijn kandidaat-werknemers over alle aspecten die komen kijken bij een sollicitatie? Om het antwoord hierop...
  • FOD BOSA wint Corporate IT Award

    Publication date
    17 april 2024
    De FOD BOSA viel in de prijzen: we mochten een prestigieuze Corporate IT Award in ontvangst nemen! En dat in misschien wel de mooiste categorie, die van 'Best citizen impact'. Onze...
  • Nieuwe editie TOP100 Tools for Learning bij WTC III

    Publication date
    16 april 2024
    Donderdag 13 juni 2024 organiseert de FOD BOSA voor de tiende keer de Top100 Tools for Learning, samen met Stimulearning en Epsilon, twee netwerken voor opleidingsprofessionals.