Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

In het Staatsblad: re-integratie bij ziekte/ongeval en tewerkstelling personen met een handicap

Publication date
01 september 2022

Het koninklijk besluit van 19 november 1998 rond de verloven en afwezigheden van federale ambtenaren wordt aangepast. Deze aanpassingen gaan specifiek over de re-integratie bij ziekte of ongeval en de tewerkstelling van personen met een handicap.

Dit besluit heeft tot doel de begeleiding en de ondersteuning van langdurig zieke ambtenaren en ambtenaren met een handicap binnen het federaal administratief openbaar ambt te versterken. Hierdoor worden obstakels weggewerkt en hefbomen gecreëerd voor zinvol werk voor meer ambtenaren.

De wijzigingen werden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 1 september 2022 en treden op 1 oktober 2022 in werking. Tegen dan worden de pagina’s met informatie over re-integratie en het kb van 19 november 1998 op de site van de FOD BOSA aangepast.

Concrete wijzigingen

  • Meer uitgebreide en activerende rol naast een eerder controlerende rol voor de artsen van Medex: de arts van Medex krijgt dezelfde bevoegdheid als de adviserend arts van het ziekenfonds. Hij kan je (met jouw toestemming) na een medische inschatting, doorverwijzen naar de arbeidsarts. Dit betekent dat je een re-integratietraject kan opstarten samen met de arts van Medex en de werkgever (statutairen).

Als je contractueel bent, is het de adviserend arts van het ziekenfonds dat een re-integratietraject kan starten.

 

  • Fijnmaziger stelsel van verminderde prestaties wegens medische redenen:
    • ze worden opengesteld voor stagiairs
    • ze kunnen, zonder eerst 30 dagen afwezig te zijn wegens ziekte of ongeval, worden aangevraagd bij Medex door statutaire personeelsleden die door een handicap niet voltijds kunnen werken
    • de maximumduur van de toelating wordt op 24 maanden gebracht voor re-integratie bij een chronische ziekte
    • de maximumduur van de toelating voor het korte type ‘re-integratiestelsel’ wordt op 4 maanden gebracht
    • je kan tot 10 werkdagen na de werkhervatting alsnog een aanvraag tot verminderde prestaties wegens medische redenen indienen bij Medex als werkhervatting niet lukt
    • je kan nu ook het werk met 40% hervatten, naast de werkhervattingen voor 50%, 60% of 80%.
  • Meer mogelijkheden rond ‘toegelaten activiteiten’ tijdens een ziekteperiode: je krijgt als statutair personeelslid tijdens een afwezigheidsperiode wegens ziekte de mogelijkheid om opleidingsactiviteiten en activiteiten in het kader van terug-naar-werkbegeleiding te volgen zodat je meer kans hebt op een succesvolle terugkeer naar het werk. Hiervoor is geen toestemming van Medex nodig.
  • Redelijke aanpassingen: redelijke aanpassingen zijn noodzakelijk om drempels te compenseren en kunnen zowel individuele als collectieve aanpassingen inhouden en zowel van immateriële als materiële aard zijn op de terreinen van de organisatie van het werk, de werkplek, communicatie, ICT, begeleiding, … 

    Bekijk ter inspiratie de (niet uitsluitende) lijst met mogelijke aanpassingen (DOCX, 40.68 KB).

Meer info

 

Deel dit artikel

Meer nieuws