Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Het team van het Federale Fonds voor Digitale Vaardigheden doet een beroep op het Expertisecentrum UX en Digitale Inclusie om de positionering van zijn fonds te herzien

Publication date
22 oktober 2024

Werken in teamDrie maanden lang heeft het Expertisecentrum UX en Digitale Inclusie van de FOD BOSA het team van het Federale Fonds voor Digitale Vaardigheden begeleid bij de strategische positionering van hun subsidieprogramma

  • Context

    Het Federale Fonds voor Digitale Vaardigheden is een fonds van maar liefst vijf miljoen euro dat sinds 2016 geld investeert in projecten bedoeld om de digitale vaardigheden van vooral maatschappelijk kwetsbare jongeren en (jong)volwassenen te versterken. Maar ondanks de omvang ervan en het feit dat het fonds toch al geruime tijd bestaat, hebben maar weinig mensen een duidelijk beeld van de impact ervan.

    Om het overheidsbeleid op dit vlak te verbeteren, deed het team van het Federale Fonds een beroep op het Expertisecentrum UX en Digitale Inclusie van de BOSA dat een eerste keer met hen samenzat om de behoeften in kaart te brengen en hen daarna adviseerde om een strategische denkoefening te maken.

    Die oefening was enerzijds bedoeld om stil te staan bij de rol en de verantwoordelijkheden van de overheid op het vlak van digitale inclusie en digitale vaardigheden. Anderzijds moest er gezocht worden worden naar hefbomen om de impact van het fonds direct zichtbaar en meetbaar te maken, zowel naar de overheid als naar de bevolking toe.

  • Een iteratieve, op onderzoek gebaseerde aanpak

    Tussen februari en mei 2024 hebben we het team van het fonds opgevolgd en geadviseerd bij hun denkwerk. Onze begeleiding bestond uit verschillende stappen met workshops waarbij we het team hebben gecoacht aan de hand van de service design methode.

  • Stap 1 – Starten

    Interviews afnemenIn deze eerste fase hebben we kwalitatief onderzoek verricht. Daarbij namen we semi-gestuurde interviews af van verschillende Belgische actoren op het vlak van digitale inclusie (uit verenigings-, privé- en institutionele milieus).

    Dit leverde verhelderende antwoorden op over actuele uitdagingen en behoeften, en over de wat de mensen van de federale overheid verwachten rond dit thema.

    Het kwalitatieve onderzoek werd aangevuld met een kwantitatief onderzoek in de vorm van een bevraging bij de deelnemers aan de gesubsidieerde projecten van 2023.

  • Stap 2 – Analyseren

    Problemen oplijstenOp basis van de resultaten van ons onderzoek konden we achterhalen welke de kernproblemen zijn waarrond gewerkt moet worden, welke de heikele punten zijn voor de verschillende stakeholders en welke meer specifieke uitdagingen moeten worden aangepakt.

  • Stap 3 – Ontwerpen

    BrainstormVoor elk van de geïdentificeerde kernuitdagingen hielden we een brainstorming met een multidisciplinair team. Aan de hand van collectieve intelligentie-oefeningen kwam het team op verschillende ideeën die werden geëvalueerd met de bedoeling om daarna matuurdere voorstellen (wie, wat, wanneer, hoe...) uit te werken.

  • Stap 4 – Herhalen en implementeren

    Testen bij stakeholdersDe beste voorstellen werden “getest” bij de interne stakeholders om ze daarna verder te verbeteren

  • Wat nemen we mee?

    Door deze twee onderzoeken te voeren bij verschillende stakeholdergroepen konden we de behoeften en perspectieven van de belanghebbenden bij het Federale Fonds op getrouwe wijze identificeren, terwijl de workshops bevorderlijk waren voor de uitwisseling en de cocreatie, die cruciaal zijn bij dit soort oefening.

    Toen hun begeleiding erop zat, kon het team een reeks aanbevelingen formuleren om vorm te geven aan de toekomst van het Federale Fonds voor Digitale Vaardigheden.

    Deze begeleiding leerde me even achteruit te stappen om de mogelijkheden te overzien en daarna de doelstelling van het fonds bij te stellen in functie van de huidige behoeften. - Laura, medewerker van het Fonds

    Het team van het fonds zet zijn denkoefening nu verder op basis van de ontdekte elementen en zal een voorstel uitbrengen aan de toekomstige regering.

    Workshop

  • Ontdek ons expertisecentrum

    • Wil je nog een stap verder gaan in de verbetering van de gebruikerservaring? Ontdek hieronder het aanbod van het Expertisecentrum UX & Digitale Inclusie van de FOD BOSA. 

    • Ons Digital Playbook

      Ons expertisecentrum

  • Contact

    • Wil je meer te weten komen over het Expertisecentrum UX en Digitale Inclusie?  Neem contact op met onze experten en laat je begeleiden bij je projecten! 

    • Contacteer ons

Deel dit artikel

Meer nieuws