Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Minister De Sutter brengt bezoek aan aangepaste selectiezaal

Publication date
17 mei 2022

Om de sollicitatietesten bij de federale overheid toegankelijker te maken voor mensen met een handicap, ziekte of leerstoornis, zorgt de FOD BOSA al vele jaren voor specifieke voorzieningen en een aangepaste selectiezaal. Vandaag bracht minister Petra De Sutter een bezoek aan deze zaal en sprak ze met enkele medewerkers die er eerder hun testen aflegden.

Visite ministre De Sutter postes de travail aménagés

e federale overheid streeft naar een divers personeelsbestand dat een afspiegeling is van de samenleving. Daar horen dus ook mensen met een handicap, ziekte of leerstoornis bij. Alleen is het voor hen niet altijd evident om deel te nemen aan sollicitatietesten. Vandaar dat zij zogenaamde redelijke aanpassingen aan kunnen vragen. De BOSA, die instaat voor de rekrutering bij de federale overheid, beschikt ook over een zaal waar zij, indien nodig, afgezonderd en in optimale omstandigheden selectieproeven kunnen afleggen.

Zaal met aangepast materiaal en software

Vandaag bezocht minister De Sutter, bevoegd voor Ambtenarenzaken, deze zaal, en kon zien hoe het eraan toegaat. Omdat mensen met een handicap, ziekte of leerstoornis ter ondersteuning soms gebruikmaken van specifiek materiaal of software, ontstond de nood om voor hen een selectiezaal op maat te voorzien. Wie bijvoorbeeld een visuele handicap heeft, kan er onder meer rekenen op een groot scherm of vergrotings- en voorleessoftware, zaken die ook voor dyslectici een hulp kunnen zijn.

Makkelijk realiseerbare aanpassingen

De meest aangevraagde redelijke aanpassingen, zoals extra tijd of een rustige ruimte, kunnen makkelijk ingewilligd worden. Daarom ook dat heel wat mensen die redelijke aanpassingen aanvragen in de gewone testzalen terechtkomen. Daar zijn immers afgeschermde plaatsen, ergonomische stoelen en geluidswerende hoofdtelefoons beschikbaar. Wie speciale noden heeft, waarbij apparatuur of software de oplossing bieden, of extra begeleiding kan gebruiken, wordt wel steeds doorverwezen naar de aangepaste zaal.

Alles bij elkaar werden in 2021 aan 1.032 kandidaten redelijke aanpassingen toegekend, op een totaal van 1.602 aanvragen. De slaagkansen van wie gebruikmaakt van dergelijke aanpassingen zijn trouwens even hoog als die bij andere kandidaten. Dat toont aan dat het een geschikte manier is om gelijke kansen te garanderen voor iedereen.

Minister in gesprek

Aan het eind van haar bezoek ging minister De Sutter ook even in gesprek met enkele federale ambtenaren die tijdens het selectieproces gebruikmaakten van redelijke aanpassingen. Eén ervan was Ava Vandekerckhove, die een visuele handicap heeft en ondertussen aan de slag is bij de Federale Pensioendienst. “Voor mijn sollicitatietest maakte ik gebruik van voorleessoftware en een brailleleesregel, kreeg ik extra tijd en had ik een persoonlijk begeleider, wat voor sommige tests echt een noodzaak is. Maar met deze hulpmiddelen verliep alles uiteindelijk vlot. Ik ben wel blij dat ik vandaag met de minister heb kunnen spreken en aan kon halen welke pijnpunten er nog zijn voor mensen met een handicap om aan een job te raken.”

Toegekende redelijke aanpassingen

*Voor de periode van 1 januari 2017 tot en met 13 mei 2022

Meer info

Deel dit artikel

Meer nieuws