Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Motivering van ontslag van contractuele werknemers

Publication date
19 december 2022
image

De ministerraad van 9 december 2022 keurde een voorontwerp van wet goed tot motivering van ontslag en kennelijk onredelijk ontslag van contractuele werknemers in de overheidssector.

Dit wetsontwerp wil uitvoering geven aan artikel 38, 2°, van de wet van 26 december 2013 betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden inzake de opzeggingstermijnen en de carenzdag en begeleidende maatregelen

Wat verandert er concreet?

1. Het recht om de concrete redenen te kennen die tot het ontslag hebben geleid. 

Samengevat biedt de regeling een werknemer met ten minste zes maanden anciënniteit de mogelijkheid om zijn werkgever per aangetekende brief te vragen naar de redenen voor het ontslag, als de werkgever dit niet uit eigen initiatief heeft meegedeeld.

Dit antwoord moet de elementen bevatten die de werknemer in staat stellen de concrete redenen voor zijn ontslag te kennen.

Als de werkgever niet binnen de gestelde termijn reageert of geen concrete redenen opgeeft, is de werkgever een forfaitaire vergoeding verschuldigd die gelijk is aan twee weken loon.

2. Kennelijk onredelijk ontslag

Het kennelijk onredelijk ontslag is het ontslag van een voor onbepaalde tijd aangenomen werknemer om redenen die geen verband houden met de geschiktheid of het gedrag van de werknemer of die niet berusten op de noodwendigheden rond de werking van de onderneming, de instelling of de dienst en waartoe nooit beslist zou zijn door een normale en redelijke werkgever.

Bij een kennelijk onredelijk ontslag is de werkgever aan de werknemer een vergoeding verschuldigd van ten minste 3 weken en ten hoogste 17 weken loon.

 

Inwerkingtreding

De bepalingen van deze wet treden in werking met ingang van de eerste dag van de tweede maand die volgt op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad en zijn van toepassing op de ontslagen die de werkgever vanaf de datum van inwerkingtreding uitvoert.

Ontslagen die vóór deze datum door de werkgever zijn uitgesproken, blijven onderworpen aan de beginselen die vóór deze datum van inwerkingtreding van toepassing waren.

 

Stappen vóór de inwerkingtreding

  • Vakbondsonderhandelingen in Comité A
  • Advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit
  • Advies van de Raad van State
  • Indiening bij de Kamer van Vertegenwoordigers
  • Wetgevend parcours
  • Handtekening van de koning
  • Publicatie in het Belgisch Staatsblad

Deel dit artikel

Meer nieuws

  • Nieuw jaarverslag vat 2023 samen

    Publication date
    22 april 2024
    Wat bracht het jaar 2023 voor de FOD BOSA? Ontdek de meest markante realisaties van onze organisatie in een nieuw jaarverslag. Omdat het verslag voor het eerst geïntegreerd is op...