Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

“Nudging, grote resultaten door kleine interventies” Lunchtalk

Publication date
09 juni 2020
Foto van universeel teken voor "toilet"

Op dinsdag 23 juni vond de tweede lunchtalk van Digital Open plaats. Sprekers van dienst waren Enya Versavel en Jolien Kouwenhoven. Voor DG Personen met een Handicap experimenteerden ze een jaar lang met de mogelijkheden van nudging. De veelbelovende resultaten van hun onderzoek deden ze voor Digital Open graag uit de doeken.

 • Nudging is een eenvoudige motivatietechniek waarmee je mensen met een klein duwtje in de rug probeert te overtuigen om iets te ondernemen. Toch hebben velen er nog nooit van gehoord, laat staan er zelf gebruik van gemaakt. De techniek is subtiel, maar het effect ervan is des te opvallender. Dat ontdekten ook sprekers Enya Versavel en Jolien Kouwenhoven. Een jaar lang experimenteerden ze met nudgingtechnieken voor DG Personen met een Handicap.

  Het probleem van de DG? Wanneer mensen een aanvraag indienen voor de erkenning van een handicap, moeten ze daarvoor op medische evaluatie komen. Een op de tien mensen reageert echter niet op de oproep, zelfs niet na een herinnering. Dat lijkt misschien een kleinigheidje, maar het zorgt intern voor heel wat problemen. De administratie loopt vertraging op, wachttijden worden langer, artsen raken op hun beurt gefrustreerd … Bovendien kost het de maatschappij handenvol geld.

  Om dit probleem op te lossen, gingen Versavel en Kouwenhoven aan de slag met nudgingtechnieken. De belangrijkste bevinding van hun onderzoek? De kost van een kleine interventie weegt niet op tegen de maatschappelijke winst die ze oplevert. Door verschillende interventies te testen en te evalueren, ontdekten ze hoe ze mensen op een subtiele manier kunnen overtuigen om toch deel te nemen aan de medische evaluatie.

  Enya Versavel en Jolien Kouwenhoven begonnen hun carrière bij de overheid bij DG Personen met een Handicap. Ondertussen werken ze volop aan een nieuw innovatietraject rond burgerexpertise, waarin ze nagaan hoe je de stem van de burger in huis haalt. In onze tweede lunchtalk Experimenteren met nudging delen ze hun ervaringen met design thinking. Had jij al van deze techniek gehoord? En zo ja, wat zijn jouw ervaringen met nudging?

  Tijdens de lunchtalks laten we een spreker aan het woord om op een begrijpbare manier een actueel digitaal thema aan te snijden. Door de toegevoegde waarde van gebruiksgericht ontwerp en design thinking te tonen, ervaringen en best practices te delen, hopen we mensen binnen de overheidsdiensten erover te enthousiasmeren.

  Heb je de tweede lunchtalk gemist? Herbekijk de opname en ontdek hoe nudging aan de hand van kleine interventies ook voor jou het verschil kan maken.

  Heb je een onderwerp of een spreker in gedachten voor een volgende lunchtalk? Of kriebelt het om zelf een inspirerend verhaal te delen met je collega’s? Laat het ons zeker weten!

 • Profielfoto van vrouw

  Je moet je bij elke stap blijven afvragen: is dit wat belangrijk is voor de burger?

  Name
  Jolien Kouwenhoven
  Function
  DG Personen met een Handicap
 • Download hier de slides van de lunchtalk

  • Lunchtalk

   23 juni 2020
   Online

  • Deelnemer(s)

   Enya Versavel & Jolien Kouwenhoven

   DG Personen met een Handicap

  • Publicatiedatum

   06 juli 2020

Deel dit artikel

Meer nieuws