Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Overheidsopdrachten: portaal Acces2Markets

Publication date
30 juli 2024
Two people are looking at a screen

Access2Markets, de portaalsite die vragen beantwoordt over de deelname van ondernemers uit derde landen aan overheidsopdrachten, is gelanceerd.

Als gevolg van de Overeenkomst inzake overheidsopdrachten (GPA) en de vele bilaterale overeenkomsten die lidstaten van de Europese Unie binden, worden soms geconfronteerd met de vraag of ze de offerte van een onderneming uit een derde land al dan niet moeten aanvaarden.

De Europese Commissie heeft richtsnoeren gepubliceerd om aanbesteders daarbij te helpen. In deze richtsnoeren werd meegedeeld dat een instrument zou worden ontwikkeld dat een duidelijk overzicht zou geven van de verschillende derde landen waarmee de Europese Unie een bilaterale of multilaterale overeenkomst heeft gesloten.

Access2Markets, de nieuwe portaalsite van de Europese Unie die de nodige informatie verstrekt om handel te drijven met derde landen, is nu beschikbaar. De site heeft onder meer tot doel om antwoorden te bieden op vragen van aanbesteders én ondernemers.

De pagina over overheidsopdrachten bestaat uit twee delen: één om vragen van aanbesteders te beantwoorden en een ander om tegemoet te komen aan de bezorgdheden van ondernemers.

In het deel voor aanbesteders kunnen deze nagaan of ze al dan niet bij overeenkomst verplicht zijn om offertes van ondernemingen uit derde landen te aanvaarden. Aanbesteders moeten alleen maar informatie invullen over het land dat de opdracht plaatst, de identiteit van de aanbesteder, de aard van de opdracht (indien nodig het product) en de geraamde waarde ervan om een lijst te krijgen van alle derde landen waarmee een overeenkomst over dit soort opdracht bestaat. Ze moeten dan enkel nog controleren of het betreffende land van herkomst van de in deze lijst staat.

In het deel voor ondernemers kunnen die laatsten nagaan of het aangewezen is om in te gaan op een overheidsopdracht in een derde land en of de aanbesteder van dat derde land al dan niet bij overeenkomst verplicht is om de offerte in aanmerking te nemen. Ondernemers moeten alleen maar ingeven in welk land de opdracht wordt geplaatst, alsook de identiteit van de aanbesteder, de aard van de opdracht (indien nodig het product) en de geraamde waarde ervan om te weten of de aanbesteder door een bilaterale of multilaterale overeenkomst verplicht is om de offerte of kandidatuur van een ondernemer in aanmerking te nemen.

Meer info

 

Deel dit artikel

Meer nieuws