Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

"Service design, alstublieft!" Lunchtalk

Publication date
15 oktober 2020
Man die spreekt voor de camera.

Onze derde lunchtalk op 23 september ging over user journeys, en hoe ze kunnen helpen om te denken vanuit het perspectief van de gebruiker. Ivo Dewit, doctor in Productontwikkeling aan de Universiteit van Antwerpen, stelde met veel enthousiasme zijn toolbox voor om product-service systemen te ontwerpen.

 • Vandaag de dag spreken we vaak over de diensteneconomie, maar merken we daar ook daadwerkelijk iets van? Heel wat overheidsmedewerkers vragen zich af hoe ze service design concreet kunnen toepassen binnen hun specifieke context.  

  Precies op deze vraag wilde onze spreker Ivo Dewit dieper ingaan. Ivo werkte als doctor in Productontwikkeling aan de Universiteit van Antwerpen een toolbox uit om product-service systemen te ontwerpen. Daarnaast is hij ook een van de oprichters van het Belgische hoofdstuk van het internationale Service Design Netwerk. Tijdens onze lunchtalk lichtte Ivo toe hoe hij zijn tools gebruikt in workshops met verschillende diensten van de Universiteit Antwerpen, zoals Cultuur, Catering, Sociale dienst, Sport en Huisvesting.  

  Iedereen is het immers eens over het belang van service design in publieke diensten: vanaf het moment waarop je nieuwe gebruikers verwelkomt, over de front- en backstage van de dienstverlening zelf, tot het opbouwen van een hechte relatie met je gebruikers en de opvolging op langere termijn. Zo worden producten en diensten samen ontworpen als een heus ecosysteem: een win-win voor zowel de organisatie als de eindgebruiker. 

  Over onze lunchtalks

  Tijdens een lunchtalk laten we een spreker aan het woord om op een begrijpbare manier een actueel digitaal thema aan te snijden. Door de toegevoegde waarde van gebruiksgericht ontwerp en design thinking te tonen, ervaringen en best practices te delen, hopen we mensen binnen de overheidsdiensten erover te enthousiasmeren. 

  Heb je deze lunchtalk gemist en ben je benieuwd om te ontdekken wat de meerwaarde is van service design, ook voor jouw organisatie? Bekijk dan hier de opname! 

  Heb je een onderwerp of een spreker in gedachten voor een volgende lunchtalk? Of wil je graag zelf een inspirerend verhaal delen met je collega’s? Laat het ons zeker weten!

 • Caption
  Opname van de lunchtalk
 • Profielfoto van man

  Tegenwoordig moeten we als ontwerpers ook nadenken over de bijhorende applicatie en de dienstverlening, kortom het héle systeem.

  Name
  Ivo Dewit
  Function
  Doctor in Productontwikkeling aan de Universiteit van Antwerpen
  • Lunchtalk

   15 oktober 2020
   Online

  • Deelnemer(s)

   Ivo Dewitt

   Universiteit van Antwerp

  • Publicatiedatum

   15 oktober 2020

Deel dit artikel

Meer nieuws

 • Ontdek de MyGov.be-app!

  Publication date
  14 mei 2024
  De FOD BOSA heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met de lancering van onze nieuwste app, MyGov.be! Deze app is ontworpen om jouw interactie met overheidsdiensten eenvoudiger en...