Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Werken met het nieuwe competentiemodel? Een resem aan ondersteuningsmogelijkheden

Publication date
30 juni 2024

In 2023 konden jullie kennismaken met het nieuw competentiewoordenboek op de FOD BOSA-webpagina's. Vanaf dit najaar doet het competentiemodel stapsgewijs zijn intrede in de verschillende hr-processen en wordt werken met dit model dagdagelijkse realiteit voor de hr-diensten. Hoog tijd dus om de sleutelprincipes en de methodologie onder de knie te krijgen. 

De BOSA stoomde hiervoor een ondersteuningsaanbod klaar. Alle leermiddelen en werkinstrumenten zijn toegankelijk via de webpagina Competentiemanagement implementeren

Een kort overzicht:

 • De e-learning Het nieuw competentiemodel van de federale overheid is modulair opgesteld en neemt je mee doorheen alle aspecten van het nieuwe model en het belang van competentiemanagement voor de hr-processen. Je kennis wordt bijgespijkerd via een mix van tekst, video en oefeningen.
 • Voor wie op zoek is naar gedetailleerde informatie is er de methodologische gids ‘ en competentieprofielen van de federale overheid’. 
 • Een kant en klare PowerPoint-presentatie met de titel 'Het competentiemanagement bij de federale overheid' legt het nieuwe model op een overzichtelijke manier uit. Dat kan interessant zijn als eerste kennismaking voor hr-medewerkers of leidinggevenden. 
 • Competentiekaarten: deze set van 12 kaarten in het Nederlands of Frans (1 per competentie) in Amerikaans formaat maakt het mogelijk om letterlijk in één handomdraai per competentie de bijhorende beheersingsniveaus én indicatoren te leren kennen en hierover onder mekaar uit te wisselen.
 • Het rooster gedragscompetentieprofielen biedt het overzicht van alle competentieprofielen en hun beheersingsniveaus geordend per functiefamilie en niveau/ . Een interactieve presentatie ‘de gedragscompetentieprofielen’ maakt het mogelijk om gericht te gaan bewegen binnen elk gedragscompetentieprofiel en zo in- en uit te zoomen. 
 • Voor eventuele specifieke noden, kan je een aanvraag tot begeleiding indienen via het contactformulier. Samen analyseren we je behoeften en geven we je concreet advies.

Door aan de slag te gaan met het nieuwe model zetten de federale organisaties stappen vooruit bij het ontwikkelen van een eigentijds en toekomstbestendig personeelsbeleid. Een uitnodiging om deze nieuwe webpagina's meteen te gaan bezoeken! 

Benieuwd naar de sleutelprincipes aan de basis van dit nieuwe model? Ontdek er alles over op deze infopagina.

 

Deel dit artikel

Meer nieuws

 • Publicatie van de verordening ecodesign

  Publication date
  22 juli 2024
  Op 28 juni laatstleden werd de verordening (EU) 2024/1781 van het Europees Parlement en de Raad van 13 juni 2024 betreffende de totstandbrenging van een kader voor het vaststellen...
 • Omzendbrief Belangenconflicten

  Publication date
  22 juli 2024
  Op 8 juli 2024 werd de omzendbrief van 11 juni 2024 betreffende Overheidsopdrachten-Deontologie-Belangenconflict-Draaideurconstructie ('revolving doors') gepubliceerd in het...