Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Winnaars Federale Innovatie Award op inspiratiereis naar Kopenhagen

Publication date
10 oktober 2023
Groepsfoto op de luchthaven (22 personen en hun bagage)

De winnaars van de eerste editie van de Federale Innovatie Award 2023 zijn begonnen aan hun inspiratiereis in Kopenhagen. Het gaat om teams van de Douane (FOD Financiën), het RIZIV, de NMBS en Enabel, vergezeld door het team van Nido, het innovatielab van de FOD BOSA. Op het programma staan negen verschillende inspiratiebezoeken.

Op 25 mei van dit jaar won het team ‘Tech forces against drugs’ van de douane ( Financiën) de eerste editie van de Federale Innovatie Award. Hierover kon je alles lezen in een eerder bericht.

Naast het ontvangen van de trofee werden de teamleden beloond met een unieke kans om op inspiratiereis te gaan naar Kopenhagen. Ze delen deze ervaring met de teams die op de tweede en derde plaats eindigden, en het team dat de ‘First Pinguin Award’ won.

Logische bestemming

De keuze voor Kopenhagen als bestemming is zorgvuldig gemaakt. Denemarken staat internationaal immers bekend als een vooraanstaande speler in innovatie, en daar zijn goede redenen voor. Dit zijn de belangrijkste:

  • Effectieve overheid: volgens de Europese Commissie staat Denemarken bovenaan de EU-lijst als het gaat om de efficiëntie van de overheid.
  • Transparantie: Denemarken behaalt een score van 79 op 100 als het gaat om transparantie van de overheid.
  • Vertrouwen: de Denen hebben het hoogste vertrouwen binnen de EU in hun nationale, regionale en lokale overheden en scoren zeer goed wat vertrouwen in het openbaar bestuur betreft.
  • Innovatiehub: Denemarken huisvest vooraanstaande innovatie-initiatieven. Eén daarvan is Mindlab, opgericht door Christian Bason. Momenteel staat deze innovator aan het hoofd van het Danish Design Center, waar één van de geplande inspiratiebezoeken zal plaatsvinden.

Als Belgische overheid kunnen we dus ongetwijfeld veel leren van onze Deense collega’s.

Reis met meerdere doelen

Het programma is doordrenkt met inspirerende sessies en interacties. De deelnemers hopen dan ook tal van ideeën op te doen om nog beter en slimmer te innoveren in België. Bovendien streeft Nido naar nauwere samenwerking tussen de verschillende groepen om het innovatieproces te versterken. De lessen die hieruit getrokken worden, worden na de reis gedeeld met het netwerk van innovatoren van de overheid.

Bekijk het programma van de inspiratiereis (PDF, 224.7 KB) voor een voorproefje van wat er gaat komen en volg de bezoeken op de socialemediakanalen van de FOD BOSA en Nido. We wensen de delegatie een onvergetelijke en inspirerende reis op weg naar innovatie!

Network Innovation

Wil je graag op de hoogte blijven van alles wat deze reis bijbrengt of andere initiatieven op het vlak van innovatie? Sluit je dan aan bij Nido’s innovatienetwerk. Word nu lid van Network Innovation!

Deel dit artikel

Meer nieuws