De FOD BOSA experimenteert met AI voor monitoring van webtoegankelijkheid 

main d'un robot qui touche la main d'un humain sur une illustration d'un réseau virtuel sur un écran - hand van een robot die de hand van een mens aanraakt op een illustratie van een virtueel netwerk op een scherm
Artificiële intelligentie (AI) is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De FOD BOSA volgt deze nieuwe technologie op de voet, en bekijkt hoe het online dienstverlening kan verbeteren.

We sterken in op digitale inclusie en webtoegankelijkheid. Onze online dienstverlening moet toegankelijk zijn voor iedereen, en in deze optiek zijn toegankelijke overheidswebsites en apps een onmisbare hoeksteen.  

In 2021 gingen we van start met een lab omtrent het gebruik van AI voor de monitoring van webtoegankelijkheid. Concreet onderzochten we hoe AI onze bestaande accessibility checker kon verrijken. 

Denk bijvoorbeeld aan het automatisch detecteren van contrastproblemen en taalidentificatie op pagina’s, controleren of een alt-tag (beschrijving van een afbeelding) correct en relevant is voor de afbeelding, of automatisch een onderscheid maken tussen decoratieve en niet-decoratieve afbeeldingen. 

De bevindingen die we tijdens het lab opdeden resulteerden in een eerste POC (Proof Of Concept). De verschillende elementen uit deze POC zullen vanaf 2022 gefaseerd geïntegreerd worden in de BOSA Accessibility Checker. 

Wil je meer info over het project?

Aarzel niet om Christine Copers (christine.copers@bosa.fgov.be) of Bart Declerq (bart.declerq@bosa.fgov.be) te contacteren.