Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Certificeringstrajecten Selor Academy

Als federale of regionale overheidsdienst kan je een beroep doen op de FOD Beleid en Ondersteuning (FOD BOSA) voor je rekrutering en selectie. Maar je kan ook leren om je selecties zelf te organiseren. Na het volgen van een opleidings- en mentoringtraject certificeert de FOD BOSA de deelnemers om het rekruterings- en selectieproces geheel of gedeeltelijk op te nemen in de eigen organisatie.

Van toepassing voor
hr-diensten
  • Onze dienstverlening

  • icoon 'toepassing'
   Intake en kalender

   Wil je medewerkers van jouw organisatie opgeven voor een certificeringstraject?

   Je HR-dienst kan kandidaten opgeven door ze in te schrijven in de inschrijvingsmodule van ons opleidingssysteem ITMA. Hulp nodig bij het inschrijven, schrappen, ... in ITMA? Lees de handleiding.  

   We behandelen alle inschrijvingen in vaste periodes.

   De (voorlopige) data van de opleidingen en proeven kan je terugvinden in de opleidingskalenders per startdatum van een traject.

   Opgelet: de data van de proeven verschuiven niet meer, dus deelnemers kunnen ze best al vrijmaken in hun agenda!

  • icoon 'prik een datum'
   Keuze uit drie trajecten
   • Certificeringstraject Consultant A tot Z: voor organisaties die de rekrutering en selectie helemaal in eigen handen willen nemen. Aan het einde van het traject is de deelnemer een gecertificeerd consultant.
   • Twee trajecten zijn enkel toegankelijk voor organisaties die al over één of meerdere gecertificeerde consultants beschikken (die dus het traject A tot Z al hebben gevolgd):
    • Certificeringstraject interviewvoorzitter: voor organisaties die een deel van het rekruteringsproces zelf willen organiseren. Na dit traject is de deelnemer gecertificeerd interviewvoorzitter en kan hij selectiegesprekken organiseren.  
    • Certificeringstraject selectie-assistent: voor organisaties die hun gecertificeerde consultant administratief willen laten bijstaan. Een selectie-assistent zorgt voor administratieve ondersteuning bij het rekruteringsproces. 

   Meer details over deze drie trajecten

  • icoon 'e-learning'
   Opleiding, begeleiding en certificering

   Ieder traject bestaat uit een introductiemodule, een aantal basisopleidingen (met verplichte aanwezigheid), een aantal thema-opleidingen, training on the job en één of meerdere certificeringsproeven (behalve voor het traject van selectie-assistent).

   Bekijk het overzicht voor ieder type traject.

   Lees ook het reglement dat van toepassing is voor alle deelnemers aan de trajecten.

  • Voor het traject start: dit kunnen je medewerkers nu al doen en leren

   Kunnen je medewerkers niet direct instappen in een traject, en wil je hen wel al laten voorbereiden? Of zijn ze nog niet zo vertrouwd met de materie? 

   We hebben een overzicht gemaakt van bronnen, links en e-learning opleidingen die ze nu al kunnen lezen en/of volgen. Zo zijn je medewerkers goed voorbereid voor ze aan het traject beginnen. Dankzij deze voorbereiding zullen ze ook al een bijdrage kunnen leveren in de organisatie van de selecties.  

   Naar het overzicht 

  • Ziezo, dat doen we dus!

  • Selor Academy stelt alle know how over rekrutering en selectie ter beschikking: tools, methodologie, platformen en instrumenten.

  • Selor Community

   Je medewerkers maken van in het begin deel uit van Selor Community: een netwerk waarin alle deelnemers en alumni van Selor Academy hun kennis up-to-date kunnen houden.

  • Mentor of begeleider 

   De deelnemers krijgen een mentor of begeleider toegewezen die hen bijstaat met "on the job" begeleiding.

  • Regelmatig georganiseerd

   Elk traject wordt 3 keer per jaar georganiseerd, met start in januari, mei en september van elk jaar.

   • We zijn er voor jou.

   • Heb je interesse in deze trajecten of wil je er meer over weten?

    Contacteer ons

   • Registreer als HR-dienst kandidaten in ons opleidingssysteem ITMA.

    Kandidaten registreren

  1. Voorwaarden

   • Een organisatie moet minstens 20 statutaire en/of contractuele selecties per jaar organiseren om deelnemers op te kunnen geven.
   • De deelnemers moeten statutaire medewerkers zijn
 • De drie trajecten in detail

  1. Certificeringstraject Consultant A tot Z: voor organisaties die de rekrutering en selectie helemaal in eigen handen willen nemen. Aan het einde van het traject is de deelnemer een gecertificeerd consultant. Tijdens dit traject van ongeveer 6 maanden volg je 10 dagen klassikale of online opleiding, ongeveer 8 uur e-learning, en 4 uur zelfstudie. Daarbij komen nog minstens 3 dagen per week on the job begeleiding (bij eigen organisatie of bij FOD BOSA, afhankelijk van de mentor).

  • De deelnemer moet minstens 60% van zijn tijd aan de selecties kunnen besteden, zodat de aangeleerde competenties geoefend blijven.
  • De deelnemer moet tijdens zijn traject minstens 3 selecties van de eigen organisatie kunnen opstarten.
  • Deelnemers die begeleid worden door een mentor van FOD BOSA komen enkele dagen per week naar hun mentor bij FOD BOSA. Deelnemers die begeleid worden door een mentor van hun eigen organisatie, hoeven daarvoor uiteraard niet naar FOD BOSA te komen. 
  • Er wordt geen voorkennis vereist, maar affiniteit met selectie en rekrutering is een grote troef.

  Twee trajecten zijn enkel toegankelijk voor organisaties die al over één of meerdere gecertificeerde consultants beschikken (die dus het traject A tot Z al hebben gevolgd):

  2. Certificeringstraject interviewvoorzitter: voor organisaties die een deel van het rekruteringsproces zelf willen organiseren. Na dit traject is de deelnemer gecertificeerd interviewvoorzitter en kan hij selectiegesprekken organiseren.  De andere fases van het rekruteringsproces moeten dan nog wel georganiseerd worden door een gecertifieerd consultant bij DG R&O of bij je eigen organisatie. Tijdens dit traject van ongeveer 6 maanden volg je 3 dagen klassikale of online opleiding en ongeveer 5 uur e-learning. Daarbij komen nog ongeveer 1 dag per week on the job begeleiding. 

  3. Certificeringstraject selectie-assistent: voor organisaties die hun gecertificeerde consultant administratief willen laten bijstaan. Een selectie-assissent zorgt voor administratieve ondersteuning bij het rekruteringsproces. Tijdens dit traject van ongeveer 6 maanden volg je 4 dagen klassikale of online opleiding, ongeveer 8 uur e-learning, en 3 uur zelfstudie. Daarbij komt nog on the job begeleiding door de gecertificeerde consultant van je organisatie.