Het traject Combopath van de FOD BOSA ondersteunt je bij de invulling van knelpuntberoepen. In het kader van dit innovatieve traject selecteren we profielen op basis van hun potentieel en interesse en niet op basis van een specifiek diploma of ervaring. De geselecteerde kandidaten doorlopen een werkplekleertraject om hen klaar te stomen voor de functie van functioneel analist.
- Federale organisaties
- Hr-diensten
Inhoudstafel
-
-
Wat is Combopath?
Om onze diensten optimaal te laten functioneren, is er een stijgende vraag naar IT-profielen. De zoektocht naar deze profielen wordt echter steeds moeilijker. De FOD BOSA lanceert daarom het werkplekleertraject 'Combopath'.
Om deze doelstelling kracht bij te zetten, staat een nieuw Koninklijk Besluit (KB van 21 januari 2024) betreffende de scholingsclausule, de heroriëntering om beroepsredenen en het leerwerktraject federale organisaties (Wet van 22 juli 1993) toe om statutaire ambtenaren van niveau B aan te stellen en externe kandidaten met minstens een diploma secundair onderwijs aan te werven voor de functie van functioneel analist (NBI1).
Dit werkplekleertraject biedt 40 kandidaten (20 Nederlandstaligen en 20 Franstaligen) de kans om een opleiding tot functioneel analist te volgen en deze functie uit te oefenen binnen het federale openbaar ambt zoals gedefinieerd in artikel 1 van de wet van 22 juli 1993.
Lees meer:
-
Waarom en hoe kan je deelnemen aan het project?
Als organisatie kan je de raamovereenkomst gebruiken om functioneel analisten aan te werven op basis van hun potentieel. Hiervoor bevestig je eerst je interesse en het aantal functies van functioneel analist dat je aanbiedt. De FOD BOSA neemt de selectie op zich en jouw organisatie draagt de kosten van de opleiding die wordt gegeven door de externe partner aan wie de raamovereenkomst is toegekend.
Voorwaarden
Als je organisatie graag wil deelnemen aan de raamovereenkomst, is het noodzakelijk dat:
- je organisatie vermeld is in de wet van 22 juli 1993;
- er binnen je organisatie plaats is voor één of meerdere functioneel analisten
- je organisatie een SPOC aanstelt voor het traject
- je geselecteerde kandidaten het scholingsbeding ondertekenen
- je organisatie zich engageert om de voorwaarden van de samenwerkingsovereenkomst te respecteren
- voor elk van de kandidaten een mentor aangesteld wordt binnen de betreffende IT-diensten.
Als je organisatie haar deelname bevestigt en de BOSA de gewenste hoeveelheden schriftelijk goedkeurt, kan je bestellingen (voor de opleiding) plaatsen op de meerjarige (4 jaar) raamovereenkomst.
-
Selectie op basis van potentieel en motivatie
Het team Werkenvoor.be van de FOD BOSA voert de selectie uit in samenwerking met onze externe partner.
Werkenvoor.be organiseert eerst een preselectie aan de hand van computertests uit zijn testportfolio. De 40 best gerangschikte kandidaten per taalrol gaan dan door naar de volgende fase.
Onder toezicht van Werkenvoor.be organiseert onze partner deze fase, die bestaat uit tenminste:
- analytische tests
- een groepsoefening
- een individueel interview.
Na de selectieprocedure organiseert de FOD BOSA een bijkomende screening: een 'matching' tussen de geslaagde kandidaten op de reservelijst en de deelnemende organisaties. Tijdens de matchinggesprekken kunnen de organisaties de kandidaten evalueren en rangschikken. Hiervoor voeren ze een kort interview uit, waarin de motivatie en maximaal twee gedragsvaardigheden worden beoordeeld, die de organisaties zelf kunnen kiezen. Bij de uiteindelijke 'match' weegt de voorkeur van de kandidaat het zwaarst.
Organisaties kunnen kiezen voor een eigen (gecertificeerde) interviewvoorzitter of voor een voorzitter van Werkenvoor.be.
De FOD BOSA neemt het volledige selectieproces (organisatie en kosten) op zich.
-
Jobgericht leertraject
Na de selectieprocedure beginnen succesvolle kandidaten aan een leertraject dat bestaat uit 20 dagen intensieve training, gevolgd door 11 maanden ervaring. Zowel basisvaardigheden als bredere vaardigheden komen aan bod.
Tijdens de ervaringsperiode voegen de deelnemers zich bij hun toekomstige team, waar ze hun leertraject in het veld voortzetten met de hulp van een mentor van de afdeling.
De 20-daagse praktijkopleiding wordt georganiseerd door onze externe partner. Het bereidt deelnemers optimaal voor op hun nieuwe rol, waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld.
Dit zijn de hoogtepunten van de cursus:
- behandelt zowel basis- als gevorderde vaardigheden
- afgestemd op de functiebeschrijving van functioneel analist B
- cursussen in het Frans of Nederlands
- een persoonlijk ontwikkelingsplan dat als basis zal dienen voor het ervaringstraject na de opleiding
- nadruk op de rol van functioneel analist in een bredere context.
Volgens de nieuwe raamovereenkomst kost de opleiding voor één deelnemer 8.344,16 euro (inclusief btw).
De federale organisaties dragen de kosten van de opleiding van de geselecteerde kandidaten.
-
Traject en benoeming
Om te verzekeren dat deelnemers het leertraject succesvol afronden en aan de slag kunnen in hun nieuwe functie, worden zij op verschillende momenten geëvalueerd:
- strenge screening
- continue evaluatie tijdens de opleiding
- evaluatie tijdens het ervaringstraject (planningsgesprek, 3 functioneringsgesprekken)
- eindwerk.
Doorheen de opleiding en het ervaringstraject worden de deelnemers begeleid en ondersteund door hun opleider-coach, collega-deelnemers en mentor, zodat ze op elk moment van het proces bijgestuurd kunnen worden.
Als de deelnemers het hele opleidingsprogramma afronden, slagen voor hun eindwerk en het eindgesprek, worden ze benoemd tot functioneel analist in de graad van ICT-deskundige (NBI1).
-
Planning Combopath Functioneel analist
Datum
(Geschatte timing)
Actie Verantwoordelijke 3 april 2025 Uiterste datum voor het bevestigen van deelname aan het project Deelnemende organisaties Juni 2025 Publicatie van de jobaanbieding op Werkenvoor.be FOD BOSA Van juli tot november 2025 Selectie FOD BOSA Februari 2026
Start opleiding Externe partner
-
-
We zijn er voor jou.
Voor meer informatie kan je terecht bij het team Combopath.
Koninklijk besluit van 2 oktober 1937
Koninklijk besluit van 2 oktober 1937 houdende het statuut van het Rijkspersoneel Gecoördineerde versieKoninklijk besluit van 7 augustus 1939
Koninklijk besluit van 7 augustus 1939 betreffende de evaluatie en de loopbaan van het rijkspersoneel Gecoördineerde versieKoninklijk besluit van 11 februari 1991
Koninklijk besluit van 11 februari 1991 tot vaststelling van de individuele geldelijke rechten van de personen bij arbeidsovereenkomst aangeworven in de federale overheidsdiensten...Wet van 22 juli 1993
Wet van 22 juli 1993 houdende bepaalde maatregelen inzake ambtenarenzaken Gecoördineerde versie (Justel)Koninklijk besluit van 15 januari 2007
Koninklijk besluit van 15 januari 2007 betreffende de mobiliteit van de statutaire ambtenaren in het federaal administratief openbaar ambt Gecoördineerde versie