Stabiliteitsprogramma
Het stabiliteitsprogramma omvat de begrotingsplannen voor de drie volgende jaren van de EU-lidstaten die de euro gebruiken.
Het stabiliteitsprogramma omvat de begrotingsplannen voor de drie volgende jaren van de EU-lidstaten die de euro gebruiken.
Binnen de Europese Unie, dienen de Lidstaten elk jaar tegen ten laatste einde april hun begrotingsplannen voor de komende drie jaar op te maken. Deze oefening is gebaseerd op regels voor economisch bestuur in het stabiliteits- en groeipact.
Lidstaten die de euro gebruiken, doen dit in documenten die “stabiliteitsprogramma's” worden genoemd. Deze programma’s zijn gebaseerd op macro-economische prognoses die zijn opgesteld of goedgekeurd door onafhankelijke instanties.
Lidstaten die de euro niet hebben aangenomen dienen “convergentieplannen” in met aanvullende informatie over het monetaire beleid.
Stabiliteitsprogramma’s en convergentieplannen omvatten de volgende elementen:
De concrete richtlijnen (inhoud en het formaat van de programma’s en plannen) zijn terug te vinden in volgende gedragscode.
In België staat de macrobudgettaire dienst van het DG Begroting- en beleidsevaluatie in voor de coördinatie van het stabiliteitsprogramma.
De stabiliteitsprogramma’s en convergentieplannen worden door de Europese Commissie en gebruikt om te beoordelen of de Lidstaten op de goede weg zijn om hun middellangetermijndoelstelling te bereiken op basis van twee pijlers: een analyse van de structurele balans en de uitgavenbenchmark.
Hiervoor beoordeelt de Europese Commissie, als onderdeel van de jaarlijkse cyclus van economisch bestuur van de Europese Unie, de stabiliteitsprogramma’s en convergentieplannen zowel vóór als na de uitvoering. Dit stelt de Europese Commissie in staat om eventuele risico's van niet-naleving te identificeren en te bespreken voordat ze zich voordoen, en om feitelijke gevallen van niet-naleving te identificeren die uiteindelijk sancties kunnen rechtvaardigen.
Lidstaten die de euro hanteren, dienen naast het overmaken van stabiliteitsprogramma’s ook elk jaar (uiterlijk op 15 oktober) een ontwerpbegrotingsplan (Draft Budgetary Plan) op te maken en te bezorgen.