Basisprincipes
Principes en beste praktijken inzake administratieve vereenvoudiging.
Principes en beste praktijken inzake administratieve vereenvoudiging.
verwijst naar alle stappen die worden genomen om de administratieve handelingen te vergemakkelijken en te vereenvoudigen die een bedrijf, organisatie of persoon moet vervullen om te voldoen aan de regels die door de autoriteiten worden opgelegd. Het gaat om:
Door het gemakkelijker en eenvoudiger maken van die administratieve handelingen dalen de lasten die eruit voortvloeien. Minder lasten betekent voor een onderneming minder tijd die moet besteed worden door werknemers, de ondernemer zelf of externe dienstverleners (bijvoorbeeld sociaal secretariaten, boekhouders, consultants ...) en dus minder loonkosten, vergoedingen en productiviteitsverlies. Ook voor de burger impliceert lastenvermindering tijdswinst.
Aan het begin van de legislatuur heeft de regering zich ertoe verbonden om de aanzienlijk te verminderen. Daarom werken verschillende partners op verschillende gebieden aan projecten voor .
Onze doelgroep is niet de overheid, maar de gebruikers van de overheid, d.w.z. burgers, bedrijven en verenigingen. We richten ons op hun behoeften.
De belangen van de gebruiker, of dat nu een ondernemer, een lid van een vereniging of een burger is, staan centraal bij de Dienst Administratieve Vereenvoudiging. Bij het opzetten van vereenvoudigingsprojecten zoeken we steeds naar dié oplossing die de minste voor hen meebrengt. Ook wanneer dat soms impliceert dat de overheid hiervoor een extra inspanning moet leveren.
Wij streven onder andere naar betere regelgeving, wat een cruciaal democratisch instrument is. Vereenvoudiging betekent niet noodzakelijk deregulering of digitalisering, maar vooral betere regelgeving.
Administratieve vereenvoudiging impliceert onder meer:
De Dienst Administratieve Vereenvoudiging pleit daarom voor een multidisciplinaire aanpak van die problematiek waarin men oog heeft voor al die aspecten.
De aanpak van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging impliceert ook een horizontale benadering waarbij over de grenzen van de verschillende overheidsdiensten heen wordt samengewerkt.
In de regering De Croo I is de politiek verantwoordelijke voor administratieve vereenvoudiging de heer Mathieu Michel, staatssecretaris voor Digitalisering, belast met Administratieve Vereenvoudiging, Privacy en met de Regie der gebouwen, toegevoegd aan de eerste minister.
Administratieve vereenvoudiging is echter geen exclusieve opdracht van één minister of van één overheidsdienst. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de hele regeringsploeg en van alle overheidsdiensten. Iedere minister en iedere overheidsdienst zorgt ervoor dat op zijn of haar bevoegdheidsterrein vereenvoudigingsprojecten worden uitgewerkt. In iedere overheidsdienst werd een vereenvoudigingsambtenaar aangeduid die projecten initieert en coördineert en de Dienst Administratieve Vereenvoudiging op de hoogte houdt van de evolutie ervan.
De Dienst Administratieve Vereenvoudiging is belast met de administratieve coördinatie van het door de regering uitgestippelde vereenvoudigingsbeleid.
Wil je als overheidsdienst op een participatieve en oplossingsgerichte manier in dialoog gaan met de doelgroep en andere stakeholders? De Dienst Administratieve Vereenvoudiging bied je de expertise om in een professionele setting met alle betrokkenen constructief samen te werken en slimme en werkbare oplossingen te creëren. De Dienst Administratieve Vereenvoudiging organiseert ook regelmatig workshops voor ambtenaren en studiedagen.