Werking
Hoe de Dienst Administratieve Vereenvoudiging werkt?
Hoe de Dienst Administratieve Vereenvoudiging werkt?
De Dienst Administratieve Vereenvoudiging kreeg initieel de opdracht om maatregelen voor te stellen die de administratieve complexiteit voor de ondernemingen beperken. In 2003 werd die opdracht de facto uitgebreid naar vereenvoudigingsacties voor burgers.
Zijn wettelijke opdrachten bestaan erin:
Daarnaast verzorgt de Dienst Administratieve Vereenvoudiging ook:
Aan de Dienst Administratieve Vereenvoudiging werden geen rechtstreekse of onmiddellijk afdwingbare actiemiddelen toegekend. De Dienst moet zijn opdrachten uitvoeren in overleg en in samenspraak met alle betrokken partijen.
Al van bij het ontstaan van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging leek het vanzelfsprekend om de sturing van zijn werkzaamheden aan een comité toe te vertrouwen. Zowel de ministers die het nauwst bij het ondernemingsbeleid betrokken zijn, als de administraties en de sociale partners die de bedrijfswereld vertegenwoordigen worden erin samengebracht.
Het sturingscomité bestaat uit 18 stemgerechtigde leden:
Die originele samenstelling maakt het sturingscomité tot een reflectie- en overlegplatform.
Op basis van een dialoog over specifieke kwesties, waarvan de prioriteiten worden aanvaard, die steunt op wederzijds begrip en die uitmondt in een gemeenschappelijke bereidheid om de werking te verbeteren, wordt bijdragen tot een betere verstandhouding tussen de overheid en de ondernemingen.
Het sturingscomité staat, samen met de Dienst Administratieve Vereenvoudiging, in voor het opstellen van het jaarlijkse werkprogramma en het goedkeuren van het jaarrapport.
Van het sturingscomité wordt niet alleen verwacht dat het stuurt, maar ook dat het raad geeft, voorstellen formuleert, leidt, overlegt, adviezen verleent en bijdraagt tot de uitvoering van de opdrachten van de Dienst.