Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Veralgemening van elektronische facturatie

De volledige automatisering van de verwerking van alle in België uitgewisselde facturen is een project met tal van voordelen voor de economie en de samenleving, dat even veelbelovend als complex is om uit te voeren. Ontdek wat er op het spel staat en welke maatregelen de FOD BOSA neemt op dit vlak.

  • Uitdagingen

    De evolutie van onze economie en samenleving gaat gepaard met een toename van het handelsverkeer en van het volume uitgewisselde facturen.

    In België worden jaarlijks 1 miljard facturen uitgewisseld. Het automatiseren van de verwerking van al deze facturen zou een aanzienlijke efficiëntiewinst opleveren. Naar schatting hebben onze bedrijven en overheden al 1,6 miljard aan jaarlijkse besparingen gerealiseerd en is er nog een besparingspotentieel van 1,8 miljard.

    Bovendien denken experts dat deze grootschalige automatisering ook de grootschalige automatisering van andere informatiestromen zal versnellen. Om nog maar te zwijgen van de positieve impact op de financiering van onze economie.

    De veralgemening van elektronische facturatie is dus een veelbelovende doelstelling. Het is ook een zeer complexe uitdaging. Meer uitwisselingen stuiten op allerlei barrières en beperkingen. Overleg en coördinatie over de hele linie zullen het proces waarschijnlijk aanzienlijk vergemakkelijken.

    Bijdrage van de FOD BOSA

    In het kader van zijn opdracht om een digitale overheid te ontwikkelen en de interoperabiliteit van de in België beschikbare IT-oplossingen te stimuleren, en in nauwe samenwerking met de andere betrokken administraties, neemt de FOD BOSA een reeks maatregelen om de invoering van elektronische facturatie in België aan te moedigen.

    • Peppol

      De belangrijkste praktische beperking voor publieke of private organisaties die gebruik willen maken van elektronische facturatie, is het naast elkaar bestaan van een grote verscheidenheid aan oplossingen die min of meer incompatibel met elkaar zijn. Het Peppol-initiatief helpt dit obstakel te overwinnen. Peppol is een netwerk dat is ontwikkeld op basis van open, beproefde normen, met een sterk bestuur dat juridische, functionele en technische aspecten omvat.

      Het groeiende internationale succes laat zien dat het een fundamentele bijdrage levert aan het steeds bredere gebruik van e-facturatie. De FOD BOSA volgt de ontwikkelingen rond Peppol sinds 2014.

      Meer informatie over Peppol

       

       

    • Belgische Peppol-autoriteit

      Het Peppol-exploitatiemodel voorziet in de aanstelling van een nationale Autoriteit die verantwoordelijk is voor (a) het sluiten van overeenkomsten met de operatoren, (b) het toezicht op de naleving van de voorwaarden van deze overeenkomsten en van de regels, normen en procedures die erop betrekking hebben, (c) het vergemakkelijken van de oplossing van eventuele uitwisselingsproblemen en (d) het handhaven van een klimaat van samenwerking tussen de operatoren die samen het netwerk exploiteren.

      Sinds 1 januari 2016 vervult de FOD BOSA deze rol voor België.

      Meer informatie over de Belgische Peppol-autoriteit

       

    • Mercurius

      Mercurius is de belangrijkste postkamer van de overheid voor elektronische facturatie. Het stelt hen in staat om elektronische facturen te ontvangen in overeenstemming met de geldende normen en regels en helpt ervoor te zorgen dat hun leveranciers consistente facturen naar de overheidsinstanties sturen.

      Meer informatie over Mercurius

    • Overheidsopdrachten

      De Europese en Belgische wetgeving regelt het gebruik van elektronische facturatie bij overheidsopdrachten.

      Dit wetgevend kader creëert de nodige zekerheid voor de implementatie van aanvullende technische en andere maatregelen. In combinatie met Peppol, Mercurius en andere acties ter ondersteuning van een gecoördineerde implementatie van elektronische facturatie voor alle overheidsdiensten, zorgt dit systeem voor de overgang naar elektronische facturatie van bijna 15% van de Belgische facturen.

      Meer informatie over overheidsopdrachten

       

  • efactuur.belgium.be

    Deze website, die in 2012 werd gelanceerd op initiatief van het Agentschap voor Administratieve Vereenvoudiging tijdens de eerste fase van de werkzaamheden voor de studie en de ontwikkeling van e-facturering, en in 2019 werd gemoderniseerd door het departement Digitale Transformatie van de FOD BOSA, werd onlangs overgenomen door de FOD Financiën om de informatie en ondersteuning van de 1,2 miljoen btw-plichtige ondernemingen te vergemakkelijken in het kader van hun overgang naar elektronische facturering tegen 1 januari 2026.

    De verschillende departementen van de FOD BOSA (overheidsopdrachten, begroting, vereenvoudiging, digitalisering, enz.) blijven bijdragen leveren aan de site in de domeinen waarvoor ze verantwoordelijk zijn, in voortdurende samenwerking met de FOD Financiën en de andere betrokken instanties.
     

    Naar efactuur.belgium.be 

    • Business Experts Group e-facturering

      De Business Expert Group brengt alle spelers samen die betrokken zijn bij e-facturatie, om praktische oplossingen te vinden voor de implementatieproblemen waarmee bedrijven geconfronteerd worden in verband met elektronische facturatie.

      De groep werd in 2016 opgericht op initiatief van het VBO, in overleg met de IT-sector en de overheid. Waarom dit initiatief? De vaststelling dat een voldoende brede en solide consensus essentieel zou zijn voor de veralgemening van e-facturatie in België.

      Concreet biedt dit platform de mogelijkheid om concrete cases te bespreken, kennis te delen en standpunten te verzoenen. Deze discussies leiden vaak tot concrete, praktische en goed onderbouwde aanbevelingen die het gebruik van standaarden aanzienlijk hebben vereenvoudigd.

      Meer over de Business Experts Group

       

    • Hermes

      Hermes vervolledigt het technische systeem dat door de BOSA werd opgezet om de invoering van elektronische facturatie te ondersteunen. Hermes fungeert als schakel tussen Belgische bedrijven die meer elektronische facturen willen verzenden en bedrijven die nog geen oplossingen hebben gevonden om deze te ontvangen.

      De rol van Hermes wordt momenteel herzien naar aanleiding van de grote verandering die de nieuwe btw-regelgeving met zich meebrengt en die de omschakeling naar e-facturatie voor btw-plichtigen tegen 1 januari 2026 organiseert.

      Meer weten over Hermes

  • Jaarlijkse enquête

    Sinds 2013 volgt de dienst administratieve vereenvoudiging van de FOD BOSA de overstap naar elektronische facturatie in België op. Deze opvolging gebeurt aan de hand van jaarlijkse enquêtes bij bedrijven en burgers. Deze maatregel maakt het mogelijk om een schatting te maken van de besparingen op administratieve kosten die e-facturatie oplevert.

    Meer weten over de jaarlijkse enquêtes