-
Peppol is een internationaal netwerk waarop bedrijven (en overheden) veilig en efficiënt elektronische transacties kunnen uitwisselen. Sterk beheer, standaardisatie, een globale aanpak en verregaande decentralisatie zijn de belangrijkste kenmerken. Dankzij deze kenmerken maakt Peppol het mogelijk dat elektronische facturering veralgemeend wordt. De hieruit voortvloeiende automatisering van de verwerking elimineert het grootste deel van het administratieve werk dat gepaard gaat met traditionele facturatie.
-
openPeppol
De vzw openPeppol verenigt de entiteiten die collectief verantwoordelijk zijn voor het beheer van het netwerk in een vereniging. Deze juridische entiteit biedt hen de structuur die ze nodig hebben om effectief, open en transparant samen te werken.
Ze implementeert verschillende overlegorganen (raden voor het beheer van domeinveranderingen, coördinerende gemeenschapsvergaderingen) en besluitvormingsorganen (beheerscomité), en biedt logistieke ondersteuning aan de leden van de vereniging (Operations Office). Ze treedt ook op als centraal orgaan (Peppol Coordinating Authority) voor het ondertekenen van overeenkomsten met de Overheden.
Sinds 2018 wordt Peppol niet alleen in Europa, maar ook internationaal gebruikt. De openPeppol-vereniging heeft 650 leden in meer dan 50 landen. Dit is zowel een aanzienlijke als veelbelovende prestatie. De uitdagingen zijn even groot als de kansen. openPeppol is een eyeopener, een katalysator voor samenwerking, die het mogelijk maakt om bepaalde beperkingen te overwinnen die inherent zijn aan de manier waarop onze markten werken. Het gaat er niet om de concurrentie te belemmeren (die is noodzakelijk voor het innovatieproces en de toegankelijkheid van diensten), maar eerder om de juiste mix van samenwerking en concurrentie binnen markten te vinden.
-
En in België?
Sinds 1 januari 2016 heeft de FOD BOSA de rol van Belgische Peppol-autoriteit op zich genomen.
Meer informatie over de Belgische Peppol-autoriteit
Peppol wordt steeds meer geïntegreerd in het nationale digitaliseringsbeleid. Door Peppol als 'minimum' op te nemen in de regelgeving die de overgang naar e-facturatie voor zijn btw-plichtigen (1,2 miljoen entiteiten!) organiseert, staat België stevig aan de spits van dit type beleid. Deze ontwikkeling weerspiegelt ook de kwaliteit van het federale en interfederale overheidsbestuur. Ze is immers de bekroning van een lange periode van werk dat tussen 2014 en 2020 werd uitgevoerd in overleg met de gefedereerde entiteiten, in het bijzonder het Vlaamse Gewest, in het kader van overheidsopdrachten.
Het is ook de vrucht van de samenwerking tussen BOSA en de FOD Financiën gedurende deze jaren, die het mogelijk heeft gemaakt om fiscale en digitale kwesties zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen ten voordele van bedrijven en administraties.
Meer informatie over deze maatregelen op efactuur.belgium.be
De volgende tabel geeft het volume weer van de documenten die Belgische entiteiten via Peppol ontvingen en verstuurden.