Let hierop als je e-Tendering gebruikt
Om wettelijke en technische redenen kan e-Tendering bepaalde elementen van een indiening niet valideren. Deze elementen worden op deze pagina toegelicht.
Om wettelijke en technische redenen kan e-Tendering bepaalde elementen van een indiening niet valideren. Deze elementen worden op deze pagina toegelicht.
Het is belangrijk om te weten dat, omwille van wettelijke en technische redenen, e-Tendering nooit de volgende elementen valideert:
1. De documenten bezorgd aan de
In de e-Tendering applicatie zijn er geen beperkingen wat betreft het formaat van de ingediende bestanden.
Het is wel de verantwoordelijkheid van de
om ervoor te zorgen dat de aanbesteder de opgeladen documenten kan raadplegen. Dat kan vergemakkelijkt worden door te kiezen voor een gangbaar bestandsformaat zoals PDF.
Omdat de inhoud van een offerte tot het tijdstip van de opening geheim is, kan e-Tendering de eigenschappen van de documenten niet raadplegen om ze te valideren. Een foute extensie of toevoeging aan het eind van de bestandsnaam, een leeg bestand, een beschadigd bestand, ... kunnen niet gedetecteerd worden
2. De gegevens bezorgd aan de aanbesteder
De inschrijver moet ervoor zorgen dat de gegevens die de aanbesteder nodig heeft juist en op tijd gegeven worden.
3. Het formaat van de elektronische handtekeningen of de gebruikte certificaten
In de e-Tendering applicatie zijn er 2 methodes voorzien om een offerte elektronisch te ondertekenen:
Welke methode ook gebruikt wordt, e-Tendering valideert het handtekeningformaat of de gebruikte certificaten niet. De inschrijver moet ervoor zorgen dat de elektronische handtekeningen bij zijn offertes wettelijk zijn.
Een offerte die een elektronische handtekening vereist, moet ondertekend worden met:
1. een geavanceerde handtekening
Een geavanceerde elektronische handtekening is een elektronische handtekening die aan de volgende eisen voldoet:
Zie ook artikel 26 van de Europese Verordening nr. 910/2014 van het Europees parlement en de Raad van 23 juli 2014 betreffende elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt en tot intrekking van de Richtlijn 1999/93/EG2) .
2. vergezeld van een geldig gekwalificeerd certificaat.
De lijst van leveranciers van gekwalificeerde certificaten in Europa wordt bijgehouden op de Trusted List:
https://esignature.ec.europa.eu/efda/tl-browser/#/screen/home
3. ... en gezet zijn met een veilig middel voor het aanmaken van een handtekening, dat waarborgt dat ...
e-Tendering verricht zelf geen enkele controle. Sommige handtekenmethodes bevatten echter ingebouwde validaties, die de inschrijver bij de ondertekening van zijn offerte helpen.
Ondertekenen met de eID methode (Belgische eID kaart)
Ondertekenen via 3rd party methode
4. De wettelijkheid van een of meerdere handtekeningen bij een offerte
De e-Tendering applicatie kan niet controleren of een offerte ondertekend werd door een gemandateerd persoon. Het is belangrijk dat de offerte ondertekend wordt door de mandaathouder(s) of volmacht houder(s) die de inschrijver mogen binden (cfr. artikel 51, § 2 Koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren).
In het kader van een tijdelijke vereniging controleert e-Tendering niet of alle leden van de vereniging de door hen ingediende offerte hebben ondertekend.
Artikel 26 van de Europese Verordening nr. 910/2014 van het Europees parlement en de Raad van 23 juli 2014 betreffende elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt en tot intrekking van de Richtlijn 1999/93/EG2).
Bijlage II van de Europese Verordening nr. 910/2014 van het Europees parlement en de Raad van 23 juli 2014 betreffende elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt en tot intrekking van de Richtlijn 1999/93/EG.