Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Hoe werken met elektronische facturatie?

Op 1 maart 2024 ging de derde fase in voor wat betreft de verplichting voor ondernemingen om facturen elektronisch te versturen. Vanaf dan zijn ondernemers verplicht om facturen boven de 3000 euro in het kader van bepaalde overheidsopdrachten elektronisch over te maken. Aanbesteders zijn al langer verplicht om facturen elektronisch te ontvangen. Hoe dit concreet gebeurt, lees je hier.  

Van toepassing voor
  • Ondernemingen
  • Aanbestedende overheden

Inhoudstafel

  • Wat is elektronische facturatie?

    Een elektronische factuur is een factuur die ingediend, verzonden en ontvangen wordt in een gestructureerde elektronische vorm die een automatische en elektronische verwerking ervan mogelijk maakt. Hierdoor kunnen sommige klassieke stappen geschrapt of geautomatiseerd worden, zowel bij de leverancier als bij de klant.

    De verzending van een factuur via e-mail in pdf-formaat, in xls- of Word-formaat wordt niet als e-facturering beschouwd. Deze niet-gestructureerde indeling kan immers niet automatisch worden verwerkt door de klant.

     

    Ontvangen en versturen van elektronische facturen wordt meer en meer verplicht 

    Sinds april 2019 zijn in ons land verplicht om elektronische facturen te kunnen ontvangen en verwerken. Op 1 maart 2024 ging de derde fase in van wat betreft de verplichting voor ondernemingen om facturen elektronisch te versturen. Vanaf dan zijn ondernemers verplicht om facturen boven de 3 000 euro in het kader van bepaalde overheidsopdrachten elektronisch over te maken.

    Meer over het wetgevend kader

     

    Europa werkte een kader uit: Peppol 

    Om een geautomatiseerde verwerking van facturen mogelijk te maken, moeten de informaticasystemen aan de kant van de leverancier en de klant dezelfde taal spreken. Daarom heeft Europa een kader ontwikkeld, Peppol, dat de uitwisseling van facturen binnen (en buiten) de Europese Unie aanzienlijk vereenvoudigt. Het hanteert een standaardindeling voor gestructureerde facturen, gedefinieerd in de Europese norm voor elektronische facturering. Deze twee elementen vullen elkaar perfect aan en maken e-facturering op grote schaal mogelijk.

    Meer over Peppol

     

    Werken met geschikte IT-tools

    Om facturen elektronisch te kunnen ontvangen en/of te kunnen versturen heb je een factureringstool nodig die erop voorzien is te werken via het Peppol-netwerk. Op de website efactuur.belgium.be vind je een lijst met geschikte softwareoplossingenAl deze bedrijven leveren IT-oplossingen die het Peppol-netwerk ondersteunen.

    Meer informatie voor aanbesteders 

    Meer informatie voor ondernemingen 

     

    Zolang je nog geen geschikte factureringstool hebt, kan je een beroep doen op de gratis tools van BOSA

    Zolang je als aanbesteder of onderneming nog niet over een factureringstool beschikt die aan de heersende normen voldoet, kan je gebruik maken van de gratis tools van BOSA. Via het Mercurius-portaal, kan je elektronische facturen ontvangen en versturen.

    Meer over Mercurius

    Als onderneming kan je ook gebruik maken van het Hermes-platform, om e-facturatie te veralgemenen naar andere klanten die nog geen elektronische facturen kunnen ontvangen.

    Meer over Hermes

     

Regelgeving

  • Koninklijk besluit van 9 maart 2022

    Koninklijk besluit van 9 maart 2022 tot vaststelling van de modaliteiten aangaande de verplichting voor de ondernemers op het gebied van de elektronische facturering in het kader...
  • Wet van 7 april 2019

    Wet tot wijziging van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, de wet van 17 juni 2016 betreffende de concessieovereenkomsten, de wet van 13 augustus 2011 inzake...