Een integriteitsschending melden
Ben je een federaal personeelslid of was je dat tot minder dan twee jaar geleden en wil je weten hoe je een vermoedelijke integriteitsschending kunt melden? Je leest er alles over op deze pagina.
Ben je een federaal personeelslid of was je dat tot minder dan twee jaar geleden en wil je weten hoe je een vermoedelijke integriteitsschending kunt melden? Je leest er alles over op deze pagina.
Heb je een ernstig vermoeden dat er zich, binnen jouw organisatie of bij een andere federale organisatie, praktijken voordoen die niet correct zijn, die ingaan tegen de geldende waarden en normen en die een bedreiging of een aanslag vormen op het algemeen belang?
Als federaal personeelslid ben je ambassadeur van de overheid en ben je verplicht integer te handelen. Dit betekent dat je correct en zorgvuldig handelt bij het uitvoeren van je job, met respect voor de normen en waarden van het openbaar ambt.
Ben je als federaal personeelslid getuige van een integriteitsschending? Doe dan zeker melding daarvan. Dit is erg belangrijk:
Een integriteitsschending kan:
In beide gevallen gaat het om een aanslag op het algemeen belang, een waarde die centraal staat in de opdrachten van de overheid.
Integriteitsschendingen in je eigen organisatie kan je altijd melden bij je functionele of hiërarchische leidinggevende.
Meld je de integriteitsschending liever niet bij je leidinggevende, dan kan je gebruik maken van de officiële meldprocedure die er gekomen is door de wet van 15 september 2013. Door die wet kan je als personeelslid van de federale overheid melding doen van integriteitsschendingen gepleegd door personeelsleden van de federale overheid in de uitoefening van hun functie en er bescherming voor krijgen. Deze mogelijkheid geldt nu ook voor voormalige medewerkers die minder dan twee jaar geleden de organisatie hebben verlaten.
Een inbreuk op de federale reglementering en de interne reglementen en procedures, die ingaat tegen de normen en waarden van het openbaar ambt.
Een onaanvaardbaar risico creëren voor het leven, de gezondheid of de veiligheid van personen of voor het milieu.
Een ernstige tekortkoming in de verplichtingen of het beheer van een federale organisatie.
Een personeelslid aanzetten om een integriteitsschending te plegen.
De volgende klachten meld je niet volgens de meldprocedure voor integriteitsschendingen maar volgens andere procedures.
Twee belangrijke actoren in de meldprocedure kunnen je helpen: de vertrouwenspersoon integriteit (VPI) van je organisatie en het Centrum Integriteit van de federale Ombudsman.
Voor je de eigenlijke meldprocedure opstart, kan je best voldoende informatie inwinnen over de procedure.
Vraag een gesprek aan met:
In enkele gevallen moet je rechtstreeks aankloppen bij het Centrum Integriteit van de federale Ombudsman:
De VPI van je organisatie voert zelf geen onderzoek naar integriteitsschendingen uit. Hij geeft informatie en advies aan federale personeelsleden die een integriteitsschending willen aankaarten. De vertrouwenspersonen integriteit werden in alle onafhankelijkheid aangesteld, na een aantal selectieproeven. Zij oefenen hun functie dus in alle vertrouwelijkheid uit.
Het Centrum Integriteit van de Federale Ombudsman (wettelijk centraal meldpunt) is een dienst bij de federale Ombudsman. Dit zijn de taken van het Centrum Integriteit: