Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Fietslease

Sinds 28 maart 2024 neemt een koninklijk besluit het principe op van de fietslease als maatschappelijk voordeel voor federale personeelsleden. Als je dit wil, kan je dus als federaal personeelslid in de toekomst gebruik maken van een fietslease in ruil voor je eindejaarstoelage. We doen er momenteel alles aan om fietslease mogelijk te maken vanaf 2026.  

Wil je een deel van je woon-werkverkeer met de fiets afleggen? Ontdek alles over de fietslease, de verschillende fases van het project, de voorwaarden om het te krijgen en de stappen die je zelf moet ondernemen om de fietslease te gebruiken. 

Deze rubriek wordt regelmatig aangepast, in functie van de vorderingen in het project. Alle informatie waarover we momenteel beschikken, staat momenteel op deze pagina. 

Van toepassing voor
  • Contractuelen
  • Stagiairs
  • Statutairen
  • Mandaathouders

Inhoudstafel

  • Fietslease, wat houdt het in? 

    • Je leaset een fiets voor een lange termijn (36 maanden) door jouw eindejaarstoelage (deels) af te staan. Het gaat om een all-in formule: pechbijstand, verzekering, onderhoud en accessoires. 
    • Je kan een fiets leasen als je deze fiets regelmatig en daadwerkelijk gebruikt voor je woon-werkverkeer. Gebruik voor 100% privédoeleinden is niet toegestaan. 
    • Tijdens de leaseperiode blijft de fiets eigendom van de fietsleasemaatschappij. 
    • Na afloop van de leaseovereenkomst (36 maanden) kan je kiezen om de fiets over te nemen aan een restwaarde. 

     

    De projectfases 

    De fietslease voor federale personeelsleden is pas mogelijk na een aantal fases waarvoor de FOD BOSA verantwoordelijk is: 

     

    1. Opstellen van een bestek – reeds gebeurd 
    2. Opstellen van een ministerieel besluit – reeds gebeurd 
    3. Publicatie van het ministerieel besluit – 2025 
    4. Publicatie van het bestek – 2025  
    5. Gunning van de opdracht aan een fietsleasemaatschappij – 2025 
    6. Implementatie van een fietsleasebeleid– 2025 
    7. Implementatie van deze beslissing in de hr-processen– 2025 
    8. Effectief gebruik van de fiets in het kader van een fietsleaseovereenkomst – 2026 
  • Verschillende goedkeuringsmomenten beïnvloeden de timing. Het overleg met de fietsleasemaatschappij (die nog niet bekend is) is noodzakelijk voor andere fases. De huidige timing is dus nog onder voorbehoud. 

  • Van zodra de regels bepaald zijn en de partner gekozen is, kan je zelf een aantal acties ondernemen

    1. Op basis van de informatie die je krijgt over het voor jou beschikbare budget, kan je een simulatie maken van de mogelijke lease op een online toepassing die de fietsleasemaatschappij ter beschikking stelt. 
    2. Op deze applicatie kan je de fietshandelaars bij jou in de buurt en één of meerdere offertes opvragen in functie van het beschikbare budget. 
    3. Als je een fiets wil leasen, teken je een engagementsverklaring. Door dit te doen, verklaar je dat je je eindejaarstoelage wil gebruiken voor de fietslease (voor het jaar erop). 
    4. Als je op een offerte wil ingaan, moet je – voordat de bestelling van de fiets verstuurd wordt naar je werkgever – het fietsleasebeleid ondertekenen. Je werkgever moet de offerte goedkeuren voordat de definitieve bestelling bij de fietshandelaar geplaatst kan worden via de fietsleasemaatschappij. 
    5. De fietsleaseovereenkomst begint op de dag dat je de leasefiets krijgt.   
  • De fiets blijft eigendom van de fietsleasemaatschappij tijdens de duur van de overeenkomst. Op het einde van de fietsleaseovereenkomst kan je kiezen om de fiets terug in te leveren (met alle opties en accessoires) of om deze over te nemen aan een in de overeenkomst vastgelegde restwaarde, en er eigenaar van te worden.   

    Voor wie? 

    De fietslease is bestemd voor de personeelsleden van het federaal openbaar ambt.  

    Statutaire, stagiairs en contractuele personeelsleden kunnen de fietslease krijgen. Mandaathouders kunnen dit voordeel ook krijgen voor zover dit al niet gebeurt via hun mobiliteitsbudget. 

    Om te kunnen gebruikmaken van de fietslease moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Afhankelijk van je specifieke situatie is het mogelijk dat je niet in aanmerking komt. De voorwaarden zullen uitgelegd worden in het fietsleasebeleid. 

    Flexbudget 

    Om te kunnen gebruik maken van de fietslease, moet je ervoor kiezen om je eindejaarstoelage er deels of volledig aan te besteden.   

    Om je keuze te bevestigen moet je een engagementsverklaring indienen, waarmee de samenstelling van het flexibel budget bepaald wordt. Je moet je engagementsverklaring indienen het jaar voordat de fietsleaseovereenkomst van kracht wordt, en vervolgens elk jaar opnieuw. 

    Het flexibel budget wordt elk kalenderjaar opnieuw vastgesteld. De kosten van de leaseovereenkomst zijn bekend op het moment van de offerte en veranderen niet gedurende de looptijd van de leaseovereenkomst. 

    Fietsleasemaatschappij 

    De FOD BOSA sluit een overeenkomst af met een fietsleasemaatschappij. Eens deze bekend is gaat de nodige technische implementatie plaatsvinden, om de fietslease mogelijk te maken. Samen met de leasemaatschappij zal ook het fietsleasebeleid kunnen afgerond worden. 

    Dankzij een online applicatie die de fietsleasemaatschappij ter beschikking stelt, kan je kennis maken met het netwerk van fietshandelaars van deze maatschappij en de winkels in je regio opzoeken. Je kan dan de fiets kiezen die het best beantwoordt aan jouw dagelijkse behoeften, en een offerte opvragen. 

    De fietsleasemaatschappij zal ook – samen met de FOD BOSA – de nodige infosessies en opleidingen geven, om vragen te beantwoorden en de federale personeelsleden vertrouwd te maken met de applicatie en de fietslease. 

  • Contacteer ons

    Heb je een vraag over de fietslease ? Stuur het ons door. Noteer dat we misschien maar gedeeltelijk gaan kunnen antwoorden, zolang de fietsleasemaatschappij niet bekend is.