Welkom bij onze nieuwe podcast “Welzijn op het werk, is da echt nodig?”, een podcast voor leidinggevenden en alle ambtenaren die zich willen verdiepen in het thema welzijn.
-
In deze twaalfdelige reeks spreken we met experten, leidinggevenden, coaches over welzijn op het werk. In elke aflevering worden drie clichés aangehaald en is het aan de professional om deze te bevestigen of te ontkrachten. Als kers op de taart krijgen we tips en tricks recht uit het ervaringsdomein van de gastspreker. Want laten we eerlijk zijn, welzijn op het werk is veel meer dan een fruitmand en yoga tijdens de lunchpauze.
Elke twee weken verschijnt een nieuwe aflevering waarin host Amber Janssens samen met de gastspreker een specifiek aspect over welzijn onder de loep neemt. De afleveringen wisselen zich af in het Nederlands en het Frans.
-
1. Leiderschap en welzijn (NL)
In deze aflevering heeft de voorzitter van de BOSA Nico Waeyaert het over zijn eerste manager en wat hij ervan geleerd heeft. Hij spreekt zich uit over clichés die gelinkt zijn aan leiderschap en welzijn en geeft nog enkele tips over hoe je het evenwicht kan bewaren.
2. Re-integratie na burn-out (FR)
Coach Anne-Cécile Massart praat over het re-integratieproces en hoe iedereen verantwoordelijk is: de persoon herstellende van burn-out, de werkgever, de collega’s. Of je na je burn-out volledig hersteld bent en meteen terug voltijds aan de slag kan, daar weidt ze graag over uit (aflevering in het Frans).
3. Toxisch leiderschap (NL)
Olivier Van Duüren is een bevlogen spreker die met zijn bedrijf Visual Senseformers andere bedrijven helpt hun doel (de zogenaamde North Star) te (her)definiëren en hun toekomstplannen uit te stippelen. Over toxisch leiderschap kan hij een boompje opzetten. Hij kwam er tijdens zijn loopbaan zelf mee in aanraking.
4. Diversiteit en inclusie (FR)
Béatrice Merchie is projectleider welzijn op het werk en Etienne Devaux is teamverantwoordelijke diversiteit en inclusie, en voorzitter van het Federaal netwerk inclusie. Beiden zijn werkzaam bij de BOSA. Zij zijn grote bezielers van diversiteit en inclusie op de werkvloer want dat maakt een organisatie zoveel rijker en haar medewerkers des te gelukkiger.
5. Positieve werkcultuur (NL)
Anne Vanderstappen ging in haar 42-jarige loopbaan nog nooit één dag met tegenzin werken. Ze zet zich sinds jaar en dag in voor het lot van zelfstandige ondernemers en is al 12 jaar administrateur-generaal van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ).
6. Digitalisering (FR)
Jack Hamande staat aan het hoofd van het directoraat-generaal Vereenvoudiging en Digitalisering van de BOSA. Als geen ander weet hij hoe digitale toepassingen ons dagelijks en professioneel leven beheersen.
7. Feedbackcultuur op het werk (NL)
Thierry Flament werkt als hr-projectleider evaluatie en feedback voor de BOSA. Hij is betrokken bij de uitwerking van verschillende projecten rond de feedbackcultuur binnen de federale instanties.
8. Coming soon (8/4)