Arbeidsongeval
Je hebt een arbeidsongeval op het werk, bij thuiswerk of op de weg van of naar het werk. Ontdek hier de soorten arbeidsongevallen en wat je moet doen voor de aangifte.
Je hebt een arbeidsongeval op het werk, bij thuiswerk of op de weg van of naar het werk. Ontdek hier de soorten arbeidsongevallen en wat je moet doen voor de aangifte.
Je bent het slachtoffer van een werkongeval als aan de volgende 5 voorwaarden is voldaan:
Het letsel moet niet noodzakelijk aanleiding geven tot een arbeidsongeschiktheid. Schade aan prothesen alleen wordt eveneens in aanmerking genomen (bijvoorbeeld: een gebroken bril).
Je bent het slachtoffer van een ongeval op het werktraject als aan de 4 volgende voorwaarden is voldaan:
Om de bewijslast over arbeidsongevallen voor de telewerker te verminderen, wordt sinds 27 januari 2019 een ‘vermoeden van uitvoering van het ambt’ ingevoerd (behoudens tegenbewijs).
Daardoor wordt een arbeidsongeval van een telewerker voortaan beschouwd als een ongeval binnen de uitvoering van het ambt, binnen de werkperiode dus:
Daarnaast wordt de ongelijkheid van de arbeidsweg voor de telewerker ook weggewerkt door volgende trajecten gelijk te stellen met de ‘arbeidsweg’ als het telewerk in de woonplaats wordt uitgevoerd
In de 4 veronderstellingen is enkel je werkgever bevoegd om te beslissen over de erkenning van het ongeval.
Als slachtoffer van een arbeidsongeval moet je altijd aangifte doen. Vul 2 exemplaren van het standaardformulier ‘aangifte van ongeval – Model A’ in. Model A bevat je administratieve gegevens en de details over je ongeval.
Als je meer dan één dag afwezig bent door je arbeidsongeval, moet je ook in 2 exemplaren de ‘aangifte van ongeval – Model B' invullen. Dat medisch attest moet de dokter die je letsel vaststelt, invullen.
Deze documenten bezorg je aan jouw personeelsdienst (of de verantwoordelijke ambtenaar in jouw organisatie), dus niet rechtstreeks aan Medex.
Niet Medex maar uitsluitend je werkgever beslist of het ongeval erkend wordt als arbeidsongeval. Als je werkgever denkt dat het een medisch twijfelgeval is, zal hij beroep doen op Medex die zich uitspreekt over het oorzakelijk verband tussen het letsel en het arbeidsongeval.
Doe altijd aangifte als je een arbeidsongeval hebt, zelfs al lijkt het niet ernstig of ondervind je er geen enkele hinder van:
Tijdens je afwezigheid (dit betekent de tijdelijke ongeschiktheid) behoud je je wedde. Tijdens die afwezigheid kan je het bezoek krijgen van de controlearts. Het verloop van de controle vind je op de pagina 'Controle afwezigheid wegens arbeidsongeval'.
Vervolgens, op het ogenblik van de consolidatie (dit betekent op het ogenblik dat je letsels niet meer evolueren), wordt nagezien of er al dan niet gevolgen blijven bestaan naar aanleiding van het ongeval die een blijvende ongeschiktheid met zich meebrengen.
Als er een blijvende ongeschiktheid blijft bestaan, krijg je een rente. Het bedrag van de rente hangt af van verschillende criteria, onder meer van het bedrag van de basisbezoldiging die in rekenschap moet worden genomen, evenals van de graad van blijvende ongeschiktheid. De rente zal verschuldigd zijn vanaf de consolidatiedatum.
Deze kosten worden op basis van het RIZIV-barema terugbetaald. Als de honoraria van een geneesheer hoger liggen dan het RIZIV-barema, dan is het verschil ten laste van jou.
Met betrekking tot de hospitalisatiekosten zijn de supplementen voor een individuele kamer of een kamer met twee bedden ten laste van jou. Dit geldt tevens voor de kosten voor persoonlijke opties (drank, TV,…).
Je hebt het recht op de terugbetaling van de verplaatsingskosten als je je om medische redenen verplaatst.
De verplaatsingsonkosten worden als volgt terugbetaald:
Als je ten minste 2 dagen in het ziekenhuis verblijft kan een zeker aantal ritten die door je echtgenoot en kinderen worden verricht, worden vergoed.
In zeer ernstige gevallen, als je toestand de hulp van een derde vereist, kan er een bijkomende toelage worden gestort. Ten slotte, in geval van dodelijk ongeval, kan een rente aan de overlevende echtgenoot en de kinderen worden toegekend.
Als de afwezigheid 30 kalenderdagen niet heeft overschreden wordt een attest van genezing (DOCX, 14.87 KB) (DOCX, 13.56 KB) dat door een geneesheer van jouw keuze moet worden ingevuld, naar je opgestuurd. Dit moet naar jouw werkgever worden verzonden die in dat geval een verklaring van genezing betekent.
Als je het certificaat van genezing niet opstuurt, omdat je op basis van een medisch verslag dat opgesteld wordt door een geneesheer van jouw keuze, meent dat je aan een blijvende ongeschiktheid lijdt, word je bij Medex ontboden. Medex spreekt zich dan ofwel uit over de toekenning van een graad van blijvende ongeschiktheid ofwel over de genezing.
Als de afwezigheid gelijk is aan of langer duurt dan 30 kalenderdagen word je van ambtswege bij Medex ontboden. Medex spreekt zich uit ofwel over de toekenning van een graad van blijvende ongeschiktheid ofwel over de genezing.
Als je je niet bij Medex aanbiedt zonder dat je hiervoor een geldige reden kan aanvoeren, terwijl je al tweemaal via aangetekend schrijven ontboden werd, dan kan de werkgever je een beslissing van genezing betekenen.
Gedurende 3 jaar vanaf de datum van kennisgeving van de verklaring van genezing of het ministerieel besluit dat het bedrag van de rente bepaalt kan je een verzoek indienen met het oog op de herziening van de graad van blijvende ongeschiktheid.
Je wordt dan van ambtswege bij Medex ontboden. Medex spreekt zich dan uit over ofwel de toekenning van een nieuwe graad van blijvende ongeschiktheid.
Heb je een machtiging tot cumulatie voor een bijkomende activiteit? Dan wordt die opgeschort zolang je afwezig bent wegens het arbeidsongeval, een beroepsziekte of ongeval op de weg van of naar het werk en als je werkt volgens het stelsel van de verminderde prestaties wegens medische redenen ten gevolge van een arbeidsongeval of beroepsziekte.
Koninklijk besluit van 24 januari 1969 betreffende de schadevergoeding, ten gunste van de personeelsleden van de overheidssector, voor arbeidsongevallen en voor ongevallen op de...
Koninklijk besluit van 12 juni 1970 betreffende de schadevergoeding, ten gunste van de personeelsleden der instellingen van openbaar nut en de autonome overheidsbedrijven, voor...