Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Connectoo

Wil je meer weten over de impact van de digitale kloof? Wil je weten hoe je het gebruik van online diensten kunt vergemakkelijken zodat niemand op digitaal vlak achterblijft? Schrijf je dan in voor connectoo, een gratis online opleiding! Het connectoo-certificaat is een certificerende online opleiding die toegankelijk is voor iedereen, in de eerste plaats ontworpen voor alle ambtenaren die mee willen helpen de digitale kloof te dichten. Samen dichten we de digitale kloof in België!

Code

SWO-00104-96
 • Practical information

  Totale duur van het online leertraject = ca. 6 uur theorie, oefeningen en test.

  Dit zelfstudiepakket is beschikbaar op de e-campus.

  Je pc moet beschikken over Google Chrome, Mozilla Firefox of Microsoft Edge.

  Code

  Contact

  Heb je vragen?

  Contacteer ons

 • Pluspunten

  • Online zelfstudie: je leert waar en wanneer je wilt, en je bepaalt zelf hoe snel je wilt leren.
  • Het programma is modulair: je volgt de modules in de aangegeven volgorde of gaat direct naar het onderdeel dat je interesseert.
  • De cursus is praktijkgericht, met veel voorbeelden, oefeningen, cases en online quizzen.
  • De basisconcepten van digitale inclusie en de problemen die ermee gepaard gaan, zullen geen geheimen meer voor je hebben.
  • Je leert de problemen identificeren die de meest kwetsbare burgers kunnen tegenkomen wanneer ze te maken krijgen met administratieve procedures online.
  • Je ontdekt hoe je in je eigen context actie kunt ondernemen om de toegang van burgers tot e-overheidsdiensten te vergemakkelijken:
   • indien nodig, verwijs burgers naar de meest geschikte eerstelijns actoren;
   • de juiste 'inclusieve' ontwerpreflexen toepassen in je dagelijkse beroepspraktijk;
   • navigeren doorheen e-governmentdiensten (CSAM, mypension.be, My Minfin, My e-Box en andere).
 • Voor wie?

  Deze cursus is bedoeld voor alle ambtenaren van federale instellingen, gefedereerde entiteiten, steden en gemeenten die de basisconcepten van digitale inclusie willen leren kennen.

 • Op het programma

  Dit zelfstudiepakket kan je volledig online volgen op onze e-campus.

   In 6 korte modules maak je kennis met de volgende thema’s met betrekking tot digitale inclusie :

  1. De uitdagingen van digitale inclusie
  2. De uitdagingen bij het gebruik van digitale diensten
  3. Hoe volwassenen leren
  4. Inclusieve diensten en media ontwikkelen
  5. De basisprincipes van digitale begeleiding
  6. Overzicht van toepassingen en diensten

   

  Elke module bestaat uit :

  • interactieve inhoud
  • video's van experts
  • leuke oefeningen om je te helpen de concepten te begrijpen,
  • een korte online quiz om je kennis te toetsen.

   

  Duur: Je moet rekening houden met gemiddeld 1 uur werk per module, dus ongeveer 6 uur om de hele cursus te volgen.

  Formaat: De cursus wordt aangeboden in e-learning formaat, d.w.z. 100% online via het federale e-Campus platform. Iedereen kan de opleiding dus op zijn eigen tempo volgen. Je kunt de modules stap voor stap doorlopen in de aangegeven volgorde of direct naar de module gaan die je interesseert.

  Materiaal : Aan het einde van elke module kun je de inhoud van de cursus downloaden als PDF-document.

  Evaluatie: op het einde van elke module kun je je kennis testen in een quiz. Als je de 6 modules hebt afgewerkt, moet je een eindevaluatie doen.  Als je slaagt voor de quizzen en de eindevaluatie, dan krijg je het connectoo-certificaat.

  Connectoo-gecertificeerde zone: Elke overheidsambtenaar kan, als hij het connectoo-certificaat heeft behaald na het voltooien van de opleiding en het slagen voor de test, een aanvraag indienen om zijn of haar organisatie te laten labelen. Hiermee kan deze organisatie door burgers worden herkend als een organisatie die zich inzet voor het faciliteren van hun eerste stappen bij het gebruik van digitale overheidsdiensten.

 • Een voorsmaakje

  Bekijk hieronder enkele beelden van de connectoo-opleiding.

  • Module 1: de uitdagingen van digitale inclusie

  • Module 1: waarover hebben we het precies?

  • video: wat houdt inclusief ontwerp van digitale diensten in?

  • Applifocus Mijn eBox

 • Wie kan het beter vertellen? Bekijk de getuigenissen van twee gecertificeerde ambtenaren.

  • " "

  • " "

 • Ter inspiratie

  Informatie video

  Twijfel je nog om je in te schrijven? Heb je vragen over de cursus? Bekijk de demonstratievideo van de opleiding.

  Hulpmiddelen voor gecertificeerde medewerkers

  De SPF BOSA-teams hebben een reeks hulpmiddelen samengesteld als aanvulling op de certificeringscursus, zodat connectoo-gediplomeerden hun kennis over digitale ondersteuning voor burgers kunnen vergroten. Deze bronnen en links kunnen online worden geopend of gedownload van onze pagina voor de connectoo-gediplomeerden.

  Connectoo+

  " "Heb je al een connectoo-certificaat en wil je verder gaan in het begeleiden van gebruikers die het lastig hebben met digitalisering? Kom je in je job rechtstreeks in contact met de burger, maar heb je geen opleiding tot digitale helper gevolgd en wil je beter voorbereid zijn?

  Kom meer te weten over onze connectoo +-opleiding, die specifiek focust op de begeleiding van gebruikers!

   

  Algemene vragen over connectoo

  Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om onze algemene informatiepagina over het connectoo programma te raadplegen: connectoo.belgium.be.

 • FAQ

  1. Is de connectoo-opleiding gratis?

   Ja, connectoo is een opleiding die 100% gratis is en die openstaat voor iedereen die voor een federale, gewestelijke of gemeentelijke overheidsdienst werkt.

  2. Is de connectoo-opleiding certificerend?

   Ja, zodra je voor de evaluatie van de connectoo-opleiding slaagt, ontvang je een certificaat in de vorm van een Open Badge, uitgereikt door de FOD Beleid en Ondersteuning.

  3. Wordt de opleiding ook face-to-face aangeboden?

   Nee, de connectoo-opleiding verloopt 100% online.

  4. In welke taal is de opleiding beschikbaar?

   De connectoo-opleiding is beschikbaar in het Nederlands, het Frans en het Duits. Sommige video’s (interviews met specialisten) zijn niet gedubd, maar er zijn altijd ondertitels beschikbaar in het Nederlands, het Frans en het Duits. Er zijn ook transcripties beschikbaar :)

  5. Kan ik de opleiding ook volgen als ik niet rechtstreeks in contact kom met de burgers?

   Ja. connectoo omvat verschillende opleidingstrajecten, met modules die afgestemd zijn op meerdere werkomgevingen. Tijdens de opleiding kom je te weten hoe jij op het werk de digitale kloof kunt helpen dichten, of je nu rechtstreeks in contact komt met de burgers of niet.

  6. Hoelang duurt de connectoo-opleiding?

   We schatten dat connectoo-opleiding ongeveer 6 uur duurt (ongeveer 1 uur per module). Dit is een inschatting, afhankelijk van je eigen tempo en of je wel of niet dieper op bepaalde onderwerpen wilt ingaan kan de duur variëren.

  7. Wat is het verschil tussen connectoo en connectoo+?

   connectoo is een algemene opleiding over digitale inclusie en de uitdagingen ervan die door iedereen gevolgd kan worden. Ze is geschikt voor alle ambtenaren, ongeacht hun functie.

   connectoo + is gericht op ambtenaren die in direct contact met de burger staan en verder willen gaan in de ondersteuning van kwetsbare mensen. Je moet connectoo met succes afgerond hebben voor je met connectoo+ kunt beginnen.

  8. Ben ik verplicht de sticker ‘connectoo-gecertificeerde zone' op te plakken na het slagen voor de opleiding?

   Nee, je bent niet verplicht de sticker " connectoo-gecertificeerde zone" aan te brengen. Maar als je deze opleiding hebt gevolgd, is dat om de digitale kloof te helpen dichten en burgers die moeilijkheden ondervinden te helpen. Deze sticker is een symbool dat toont dat burgers in de digitale kloof er niet alleen voor staan en dat wij er zijn om hen te helpen. Ze weten dan dat ze in jouw organisatie hulp kunnen vinden voor hun online administratieve procedures.