Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Connectoo

Connectoo is een opleiding die toegankelijk is voor iedereen, in de eerste plaats ontworpen voor federale, gewestelijke of gemeentelijke ambtenaren. Deze opleiding stelt je in staat te leren over digitale inclusie, om in je dagelijks werk beter rekening te houden met deze thematiek.

Praktische info

Connectoo is een opleiding die toegankelijk is voor iedereen die bij een federale, gewestelijke, provinciale of gemeentelijke administratie werkt. Met deze opleiding leer je bij over digitale inclusie, zodat je in je dagelijks werk beter rekening kan houden met deze thematiek.

Opgelet: ons e-Campus-platform maakt gebruik van CSAM, het beveiligde toegangsplatform voor overheidsdiensten. Je hebt je eId of itsme® nodig om in te loggen.

Code

connectoo

Contact

Heb je vragen? Contacteer ons

 • Waarom connectoo?

  Een verdere digitalisering is hoe dan ook een zekerheid en is een gunstige evolutie, maar om de impact ervan te vergroten is het van essentieel belang dat iedereen over de minimale vaardigheden beschikt om de nieuwe digitale instrumenten te gebruiken en er zo het maximum uit te halen.

  Vandaag heeft 40% van de bevolking onvoldoende digitale vaardigheden, waardoor een kloof door de samenleving loopt. Het is aan ons om samen dat percentage tegen 2030 tot nul te herleiden.

 • Gratis opleiding voor ambtenaren

  Daarom hebben we het connectoo-brevet ontwikkeld, een brevet dat wordt toegekend aan digitale helpers. Het brevet kan behaald worden na een eenvoudige, gestandaardiseerde en gratis opleiding. Op die manier kunnen medewerkers van overheidsdiensten minimumvaardigheden aanleren aan burgers, zodat ook zij toegang kunnen hebben tot alle onlinediensten.

  De eerste opleidingen zijn gestart, de eerste honderd certificeringen worden verwacht na de zomer van 2022. In eerste instantie wordt gemikt op ambtenaren van alle overheidsniveaus. Afhankelijk van het profiel zullen twee gratis opleidingen worden aangeboden:

  • connectoo, voor wie de basisbeginselen wil aanleren van digitale inclusie en digitale eerste hulp bij onlinedienstverlening.
  • connectoo+, voor wie connectoo afgerond heeft en zich een ondersteunende houding eigen wil maken om de gebruiker te begeleiden bij de verschillende stadia die toegang geven tot onlinedienstverlening van de overheid.
 • De trajecten connectoo et connectoo+

  Trajecten connectoo
 • Op het programma

  Dankzij connectoo ontdek je de eerste reflexen die je kunt gebruiken om je publiek te helpen. Tijdens de online training leer je om:

  • de uitdagingen van digitale inclusie in het algemeen beter te begrijpen en te identificeren
  • de moeilijkheden te identificeren die de meest kwetsbare burgers kunnen ondervinden en in te schatten wat hun niveau van digitale maturiteit is
  • te reageren op dringende vragen van burgers en hen te ondersteunen bij de toegang tot online overheidsdiensten
  • burgers zo nodig naar de meest geschikte eerstelijnsactoren door te verwijzen
  • de gepaste 'inclusieve' reflexen te gebruiken in je dagelijkse beroepspraktijk dankzij een aan je werk aangepaste module
  • te navigeren door de online overheidsdiensten (CSAM, mypension.be, My Minfin, MijnGezondheid, My eBox, ...)
  • je ervaringen in het veld te delen met het team van trainers en binnen een community van andere deelnemers aan de opleiding!