Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Mindful teamcoaching voor dircoms en strategische teams

Dit intensieve traject voor strategische teams of directiecomités begint met individuele intakegesprekken en de verkenning van gezamenlijke aspiraties voor de gewenste cultuur. Daarna stippelen we een traject uit op maat van het team. De rode draad? Bewust, menswaardig leiderschap als hefboom voor gezonde organisaties en mensen.

Opleidingsdomein

Code

ODLDSIVTCAB
 • Practical information

  Traject op maat van ongeveer 8 maanden.

  Locatie:

  • in de lokalen van je organisatie
  • residentiële momenten behoren tot de mogelijkheden

  De deelnemers spreken elk hun taal, de begeleiding gebeurt beurtelings in het Nederlands en het Frans.

  Code

  Contact

  Heb je vragen?

  Contacteer ons
   

 • Pluspunten

  Authentiek en menswaardig leiderschap

  Wanneer een overheidsdienst of organisatie wordt bekeken vanuit het perspectief van een beheersbare machine, moet je als manager leren navigeren binnen ingewikkelde systemen, structuren, procedures, taken en rollen om de gewenste efficiëntie en resultaten te bekomen. In het verleden zijn vele inspanningen geleverd om goede managementpraktijken binnen de federale overheid te implementeren.

  Goed management is natuurlijk een belangrijke zaak, maar goed leiderschap is essentieel. Leiderschap creëert en verandert net de organisatiecultuur, daar waar management opereert binnen een bestaande organisatiecultuur.

  Mindful aanvoelen, oplossingsgericht 'actief' leren dialogeren in de diepte: oplossen van echte problemen in realtime (onmiddellijke overdracht + onmiddellijk rendement voor de organisatie).

  Goed leiderschap heeft een cruciale stichtende voorbeeldfunctie (be the change) voor deze gewenste overheidscultuur en richt zich dus ook op de intrinsieke menselijke waardigheid, motivatie, co-creativiteit en verantwoordelijkheidszin. Hiervoor moet de leidinggevende zich bewust zijn van en verantwoord omgaan met minder tastbare en direct beheersbare organisatieaspecten: intrinsieke motivatie, beleving, vitaliteit, welzijn, waarden, visie, passie… Kortom: ze moeten werken op bewustzijn en cultuur.

  Authentieke en menswaardige leiders inspireren, motiveren en ontwikkelen de medewerkers en geven ook vertrouwen en ‘goesting’ om samen hun engagement waar te maken.

  Mindfulness based aanpak

  Zelfdeterminatiepedagogiek (theorie): stimulering van diepe intrinsieke motivatie, integratie en overdracht die de internaliseringsprocessen verbetert door relationele leeromstandigheden te installeren (zie kompas); mindfulness, aspiratie, autonomie en vrijheid van keuze, peerleren, authenticiteit, ...

  Mindfulness-based meditatietechnieken, diepte-inzicht-dialoog, theorie-U, oplossingsgerichte coaching, constellatie, individuele coaching, peercoaching, interactiedrama, kunst, wandeling in de natuur.

  Peer learning

  De deelnemers leren vooral van elkaar. Door kennis, knowhow, ideeën, ervaringen en feedback te delen, geraak je geïnspireerd en gemotiveerd. Dat proces verhoogt de innovatie.

  Deelnemers zijn verantwoordelijk voor hun eigen leerproces en dat van hun trajectgenoten binnen de leergroep, ze zijn actief betrokken (co-creatie, input geven en feedback geven).

  Werken aan diepe-attitudes, overtuigingen en deelnemers aanmoedigen om hun eigen 'authentieke swing' te ontwikkelen door hun aandacht te verdiepen, hun goede intentie te doen ontwaken en op hun intuïtie te vertrouwen met een absoluut minimale inzet van hulpmiddelen, technieken of abstracte beeldvorming (als je geen punt hebt... gebruik dan een PowerPoint): mindfulness (zelfbewustzijn en bewustzijn van de andere, compassie, zelfvertrouwen), leiderschap (soft skills, verbindende communicatie, oplossingsgerichte coaching, feedbackvaardigheden ontwikkelen), netwerken en bouwen aan gemeenschap (community-building).

  Flexibel traject

  Minimale structuur en ad hoc planning met empowerment voor de groep, flexibiliteit om nieuwe problemen of uitdagingen aan te voelen en prototypes van oplossingen te verkennen

  Na het traject: netwerk voor alumni en netwerk voor aspirant begeleiders

  Na het traject krijg je een uitnodiging voor het netwerk van alumni van In Vivo-trajecten. Door aan de netwerkdagen deel te nemen blijf je nieuwe vaardigheden en inzichten activeren en kan je ervaringen delen met anderen.

 • Voor wie?

  Voor directiecomités of directieteams die mindfulness based willen bouwen aan de leiderschapscultuur in hun team.

 • Intake

  Kom naar ons intakegesprek met de concrete (verander)vraag van je team.

  Dat kan van alles zijn. Misschien ken je deze vraag al of misschien zal je ze ontdekken tijdens het intakegesprek.

 • Op het programma

  1. Individueel intakegesprek met al de leden van de raad van bestuur, het directiecomité

  In een individueel gesprek van ongeveer anderhalf uur bespreken we je persoonlijke motivatie en ontwikkelingsbehoeften. Op basis van de gesprekken plannen we de begeleiding voor het directiecomité.

  2. Samen de teamcoaching vormgeven

  We doen een oefening rond de aspiraties van het directieteam: welke leiderschapscultuur streven jullie na en hoe wordt iedereen betrokken bij het traject.
   

  3. 5 à 10 dagen begeleiding

  Met In Vivo-begeleiders en toekomstige facilitatoren van je eigen organisatie ga je aan de slag. Er wordt veel gewerkt met intervisie en peercoaching. Meestal vinden de begeleidingen plaats in je organisatie maar eventueel ook  op een andere locatie of residentieel.

 • Een voorsmaakje

  Mindful teamcoaching voor dircoms en strategische teams is geïnspireerd op Leonardo Da Vinci’s ‘Vitruvius’: de man in het vierkant en de cirkel.

  Het vierkant staat symbool voor het concrete, het tastbare, de ratio, het verstand … of de organisatie als machine. De cirkel staat symbool voor de cultuur, de mens in de organisatie, zingeving … of de organisatie als gemeenschap.

  Met geheven handen en gespreide benen weerspiegelt de man van Vitruvius het ideaalbeeld van de mensgerichte leider: in contact met het vierkant én met de cirkel, balancerend tussen management en leiderschap, verstand en gevoel, de organisatie en haar omgeving, medewerkers, resultaten en zingeving.

  Op het In Vivo-kompas zie je de belangrijke waarden en condities voor een menswaardige leiderschapscultuur:

  vitruve

  Zie ook:

  Bernie Glassman on Contemplative Education & Radical Compassion: https://www.youtube.com/watch?v=oLI1eOgXOsE

  Edel Maex aan het woord met "een andere kijk"(NL):  https://www.youtube.com/watch?v=KjlJudPMgm8

 • Ter inspiratie

  Op deze websites vind je informatie over onze inspiratiebronnen: