Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Omgaan met agressie en intimidatie

Op je werk kan je op allerlei momenten te maken krijgen met agressie en intimidatie: een collega die een slechte dag heeft, klanten die schreeuwen en je intimideren,….Heb je dit ook al meegemaakt en wil je weten hoe je beter met zulke situaties moet omgaan? In deze opleiding ga je samen met collega’s op zoek naar de beste aanpak.

Praktische info

Klassikale opleiding 

Duur: twee dagen

Locatie: 

FOD Beleid en Ondersteuning - WTC III
Simon Bolivarlaan 30
1000 Brussel

 

Wij bieden deze opleiding ook aan op vraag van organisaties. Laat je opleidingsdienst daarvoor contact opnemen met saskia.delannoy@bosa.fgov.be.

Code

STPEFAGR0XNT

Contact

Heb je vragen?

Contacteer ons

  • Pluspunten

    Uitgangspunt: je eigen ervaring

    We vertrekken vanuit je eigen situatie. Breng je cases mee naar de opleiding. Dan zoek je samen met de andere deelnemers naar de beste manier om met elke specifieke situatie om te gaan.

    Handvaten, tips & tricks

    Je krijgt handvaten aangereikt en tips en tricks die je inzicht geven in waarom mensen agressief worden en wat je kan doen om dat te voorkomen. Kom je toch in een situatie van agressie terecht? Dan kijken we hoe je best kan reageren en hoe je de ander kalmeert.  

  • Voor wie?

    Voor alle federale ambtenaren die soms of vaak te maken krijgen met agressie en intimidatie

  • Voorkennis

    Je hebt geen voorkennis nodig. Soms is het wel handig dat je al vertrouwd bent met de basisbegrippen van communicatie; je kan daarvoor de opleiding Interpersoonlijke communicatie – basis volgen.

  • Bereid je voor

    Op ons online leerplatform de e-Campus, kan je alvast infotools vinden die dienen als ondersteuning voor de opleiding. Een infotool is een fiche over een bepaald concept of een techniek die je in de opleiding ziet.

    Omdat in de opleiding gewerkt wordt met cases van de deelnemers, vragen we om een praktijkcase of een concrete vraag mee te brengen.

  • Op het programma

    Vertrekken vanuit de eigen situatie

    De opleiding vertrekt van jouw situatie. Wat beschouw jij als agressief? Met welke situaties heb jij al te maken gehad? Wanneer heb je zelf agressief gedrag vertoond?

    Theoretische handvaten

    We reiken theoretische handvaten aan die je helpen om de situaties beter in te schatten  en ervoor zorgen dat je er beter op inspeelt.  Zo wordt het verschil duidelijk tussen verschillende soorten agressie. We bespreken de fases die een agressie kan doormaken en reiken technieken aan om beter om te gaan met agressie.

    Uitwisseling

    Je deelt je ervaringen met anderen en gaat samen met de andere deelnemers op zoek naar de beste manier om met situaties van agressie en intimidatie om te gaan. Zo kunnen zaken die voor de andere deelnemers echt gewerkt hebben, inspirerend werken voor jou, en jouw ervaringen kunnen interessant zijn voor de anderen.

    Oefeningen

    Je oefent wat je geleert hebt in rollenspelen en andere ervaringsgerichte oefeningen. We leggen de link met de eigen situaties, zodat je de geleerde zaken optimaal kan toepassen in je dagelijkse werk.