Peercoaching: mindful coachen en gecoached worden
De rode draad doorheen het ganse traject is open milde aandacht (mindfulness) voor zichzelf, voor de ander én voor de situatie. Tevens is een oplossingsgerichte benadering (solution focus in plaats van probleemgericht) essentieel. We leren een leergroep bouwen, jezelf en de ander ontdekken, verbindend en oplossingsgericht coachen, jezelf bevrijden van reactieve automatismen, karrensporen overstijgen, een intervisie organiseren en een balans opmaken.
Opleidingsdomein
Voor wie
Plaats
Code
-
Pluspunten
Op basis van de intense ervaringen tijdens de begeleide dagen, worden de peercoachingsduo’s (of trio) door de leergroep zelf gevormd (gedeelde verantwoordelijkheid).
Na elke volgende begeleide dag coachen de gevormde duo’s (trio) elkaar in beide richtingen tot het einde van het traject op basis van de ervaringen tijdens de begeleide dagen.
We leren beter te leven in het hier en nu, als coach en als coachee.
-
Voor wie?
Iedereen die met open milde aandacht oplossingsgericht wilt gecoached worden én oplossingsgericht wilt leren coachen is welgekomen.
-
Op het programma
Het traject mindful peercoaching bestaat uit 3 modules en loopt over 4 tot 5 maanden.
Er zijn in totaal 2 leergroepen: 1 Nederlandstalige en 1 Franstalige.
Het ganse traject vraagt een investering van 10 dagen, waarvan 7 volledige dagen (9-16 uur) onder begeleiding.Dag 1 - 3: het programma start met een intensieve 3-daagse, niet- residentieel.
De deelnemers staan voor de uitdaging om samen een leergroep te bouwen op basis van essentiële ingrediënten: vertrouwen, respect, eerlijkheid, veiligheid, moed, mildheid, open communicatie,...Dag 4: oplossingsgericht coachen: intervisie. De bedoeling is dat iedereen leert om bewust en menswaardig te coachen zodat elke deelnemer ondersteund wordt in zijn/haar individuele leertraject door zijn/haar coach. Tijdens de sessies worden diverse peercoachingsduo’s (of trio) gevormd, los van het eigen gekozen duo. Op deze manier wordt stof aangeboden om verder te exploreren in het eigen duo (trio) buiten de sessies.
Dag 5: verdieping. In dit deel van verbindend coachen verkennen deelnemers hun ingesleten automatismen of karrensporen, waarvan ze zich willen bevrijden.
Aan de hand van cases uit de praktijk van de deelnemers leren ze in de coaching hoe ze uit deze ongewenste reactiepatronen kunnen stappen en hoe ze dus ‘responsiever’, m.a.w. bewuster en met meer keuzevrijheid met moeilijke uitdagende relationele situaties kunnen omgaan.Dag 6: verbindend coachen tijdens een tweede intervisie. Tijdens deze dag verzamelen de deelnemers praktische tips over coaching en delen deze op informele weg met mekaar.
Dag 7: integratie. Op het einde van het traject maken de deelnemers een individuele kwalitatieve balans op van hun evolutie en een manier om deze te verankeren.
Deelnemers worden uitgenodigd en aangemoedigd om actief te blijven in het lerend netwerk van In Vivo voor bewuste menswaardige leiderschapsontwikkeling.
-
Ter inspiratie
De kunst van feedback geven en krijgen
De site van Edel Maex biedt je de mogelijkheid om naar deugddoende begeleide meditaties te luisteren
De blog van Il Faro biedt goede voorbeelden rond oplossingsgericht coachen
Practical information
Dit traject wordt tweemaal per jaar aangeboden: aanvang in februari of november.
Er zijn telkens 2 parallelle groepen: een Nederlandstalige en een Franstalige waar eenieder zijn eigen taal spreekt. Je kiest zelf je groep in overleg met diegene die het intakegesprek met je doet.Duur: 4 tot 5 maanden, gespreid over 7 data
Locatie:
WTCIII - FOD Beleid en Ondersteuning - Simon Bolivarlaan 30/1 - 1000 Brussel
Code
Contact
Heb je vragen?