Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Gemiddelde betaaltermijn bij federale overheid: jaarrapport 2023

Publication date
02 februari 2024

De gemiddelde termijn waarbinnen de federale overheidsorganisaties hun facturen betalen, wordt systematisch opgevolgd door de FOD BOSA. Om de drie maanden geven we een overzicht. Onlangs werden de cijfers voor het volledige jaar 2023 gepubliceerd. Ontdek ze hier!

De rapportering over de betaaltermijnen is mogelijk dankzij het digitaal facturatiesysteem van de overheid, het zogenaamde VIM-systeem, waar de meeste overheidsorganisaties gebruik van maken. In dit systeem worden alle types facturen, ongeacht hoe ze worden ontvangen (op papier, digitaal of als e-factuur), verwerkt.

Voor het volledige jaar 2023 ligt de gemiddelde betaaltermijn, voor de FOD ’s en POD ’s die het VIM-systeem gebruiken, op 24 dagen na ontvangst en scanning van de factuur. Ter vergelijking, in 2022 bedroeg deze termijn gemiddeld 22 dagen en in 2021 lag ze op 16 dagen. 

In het jaarrapport vind je niet alleen tabellen over de betaaltermijnen en het aantal betaalde facturen,maar ook over het gebruik van e-facturatie.

 

Bekijk hier het volledige jaarrapport voor 2023.

Bekijk hier de rapporten die eerder verschenen.

Deel dit artikel

Meer nieuws

 • Veel interesse voor Top Skills-infosessie 

  Publication date
  10 juli 2024
  Eind juni vond Top Skills plaats, een infosessie voor iedereen die interesse heeft om (ooit) topmanager te worden bij de federale overheid. Meer dan 100 mensen kwamen er meer te...
 • Federaal platform om opleidingen te beheren

  Publication date
  04 juli 2024
  In december 2023 gunde de FOD BOSA de overheidsopdracht ‘Talent-LXP’ voor de talentbeheertoepassing ‘Cornerstone OnDemand’ (CSOD). De lancering van de eerste functionaliteiten van...