Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

​​Masterclass copywriting​

Deze opleiding zet jouw schrijfvaardigheden als federale communicatiemedewerker op scherp. Je leert wat een heldere briefing inhoudt. Hoe dat nu juist zit, genderbewust schrijven. En hoe je tegelijk eenvoudige én begrijpelijke overheidsteksten schrijft.  

Je oefent op je eigen teksten. En die van je collega. Actie en interactie. Met de opleider en jouw collega’s. Zo ga je niet alleen naar huis met 3 tot 5 nieuwe inzichten. Maar ook met minstens één herschreven tekst, en vooral: goesting om verder te schrijven. 

Opleidingsdomein

Plaats

Praktische info

Duur: 1 dag, van 9.00 u tot 16.30u 

Locatie: in de klas 

FOD Beleid en Ondersteuning - WTC III

Simon Bolivarlaan 30, bus 1 1000 Brussel 

Code

STCOMLNYDXNT

Contact

Heb je vragen? Contacteer ons

  • Pluspunten

    • De opleider is een doorgewinterde copywriter, met ervaring in de overheidscontext 

    • Je krijgt hands-on tips&tricks voor begrijpelijke en toegankelijke teksten die je lezer in beweging brengen 

    • Je oefent met je eigen teksten die je vooraf aan de opleider bezorgt  

    • Er is aandacht voor de overheidscontext, waarin het niet altijd eenvoudig is om (complexe) materie naar een breed publiek te brengen  

    • Je deelt je ervaringen, good practices en uitdagingen met je federale collega- communicatiemedewerkers 

  • Voor wie ?

    Voor federale communicatiemedewerkers die de schrijfskills willen aanscherpen. 

  • Voorkennis

    Je hebt de basis van copywriting onder de knie. Zo weet je dat je lezer best centraal staat. Dat je best helder en overzichtelijk schrijft. Zodat je lezer weet wat die moet weten. En doet wat die moet doen. 

  • Bereid je voor

    Voor je naar de opleiding komt, stuur je enkele door jou geschreven teksten naar de opleider. Je krijgt het e-mailadres zodra je je hebt ingeschreven. 

  • Op het programma

    In de voormiddag duiken we meteen in elkaars teksten. Wat vind je goed, wat minder? Reverse engineering op jouw tekst, en die van je collega. Je merkt dat een heldere briefing cruciaal is om tot een heldere tekst te komen.  

    Nadien betreden we het domein van genderinclusief schrijven. Taal is bij uitstek binair met mannelijk en vrouwelijke verwijswoorden. Wat betekent dat en hoe pas je de voornaamwoorden genderbewust toe? We hanteren hiervoor de matrix tussen aan de ene kant persoonlijk en afstandelijk schrijven en genderinclusief impliciet versus expliciet. Aan jou de keuze! En een toets op 10 punten. 

    Na de middag een spagaat: tussen tegelijk eenvoudig én aantrekkelijk schrijven. We halen er recent Nederlandstalig onderzoek bij, coherentiemarkers en ritme. Je krijgt 5 glasheldere tips om toe te passen. Uiteraard in overheidsteksten. 

    Het laatste uur zit de groep helemaal aan het stuur. De richting en de focus werden bepaald bij het begin van de dag. Toen we het hadden over de meest voorkomende verbale obstakels in jullie job.  Dat gaan we nu eens uitspitten.  

    Doorheen de dag oefen je met je eigen teksten en die van je collega’s. Zodat je de dag nadien meteen de tips kan toepassen in je eigen communicatie.    

    Je leest het. Een verbale hoogdag die veel te snel voorbij zal zijn. Een masterclass die smaakt naar meer.