Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Dag in het teken van AI en inclusie

Publication date
17 november 2023
""

Op 14 november vond de Federale dag van Inclusie plaats. Deze elfde editie stond helemaal in het teken van artificiële intelligentie (AI) en inclusie. Ruim 150 deelnemers, zowel ter plekke als online, kwamen meer te weten over de mythes rond AI en de risico’s die eraan verbonden zijn. In de namiddag werd de theorie meteen omgezet naar de praktijk via een brainstorm over hoe AI (verantwoord) kan ingezet worden binnen de federale overheid.

  • Is AI slimmer dan de mens? Zal AI de digitale kloof vergroten? Is AI oncontroleerbaar? Zal AI onze jobs vernietigen? Artificiële intelligentie prikkelt al lange tijd onze verbeelding en fantasie.

    Maar waar zijn we nu echt aan toe? Met deze pertinente vraag ging de Federale dag van Inclusie van start. Tijdens een eerste rondetafelgesprek hielpen Nathanaël Ackerman (FOD BOSA – AI4Belgium), Rosamunde Van Brakel (VUB/UHasselt), Léa Rogliano (FARI – AI for the Common Good Institute) en Valton Cervadiku (Molengeek) ons feit van fictie onderscheiden. Ze bespraken vijf mythes rond AI en brachten nuance aan in het heersende debat. Zo brachten ze ook een inclusieve aanpak van AI aan het licht.

  • AI en inclusie

    Hoewel er duidelijke voordelen zijn aan het gebruik van AI, moeten we toch aandachtig blijven voor de risico’s. Eén van de grootste risico’s is bijvoorbeeld de herhaling en verspreiding  van discriminatie door algoritmes en hun ‘automatisatie’. Daarnaast dreigt AI ook een impact te hebben op de tewerkstelling van vrouwen. Zij zijn immers vaak ondervertegenwoordigd in de IT-sector en net oververtegenwoordigd in lagere binnen de kantoorsector, jobs die het risico lopen te verdwijnen door de opkomst van AI en de bijhorende automatisering. 

    Nele Roekens (UNIA – AI4Belgium), Leonie Hogervorst (Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen), Ghislaine Ihirwe (FOD Economie - Women in Digital) en Nora Laaroussi (WomInTech) gaven tijdens het tweede rondetafelgesprek van de dag duiding bij deze risico’s en brachten enkele concrete oplossingen aan om de gevaren in te perken. Door de negatieve effecten uit te vlakken, kunnen de opportuniteiten die AI biedt op het vlak van inclusie gaan doorwegen. Want AI kan evengoed helpen om discriminatie te identificeren, wat betekent dat de technologie net kansen biedt om de menselijke subjectiviteit te overstijgen.

  • In de praktijk

    Tijdens het namiddagdeel van de Federale dag van Inclusie werd er tot slot tijd gemaakt voor de praktische kant. Tijdens een workshop brainstormden de deelnemers die ter plaatse aanwezig waren volop over het gebruik van AI binnen de federale overheid, met opnieuw aandacht voor de risico’s. Ze kregen ook de kans om tijdens een Inclusiebeurs van dichtbij kennis te maken met alle negen projecten die genomineerd waren voor de Inclusieprijzen. Zo konden ze inspiratie opdoen voor hun eigen organisatie en op basis daarvan een gefundeerde keuze maken voor de publieksprijs. Uiteraard was dit ook een uitgelezen moment om te netwerken en van gedachten te wisselen.

  • Federale Inclusieprijzen

    Tijdens de Federale dag van Inclusie werden meerdere Inclusieprijzen uitgereikt. Zo was er niet alleen een publieksprijs, maar ook een prijs in de categorieën ‘Beste voorbeeld’ en ‘Originaliteit’ en een algemene Federale Inclusieprijs, die gold als hoofdprijs.

    Benieuwd wie er dit jaar met deze prijzen naar huis ging? Bekijk het lijstje met alle winnaars en meer info over hun winnende projecten.

Deel dit artikel

Meer nieuws

  • Nieuw jaarverslag vat 2023 samen

    Publication date
    22 april 2024
    Wat bracht het jaar 2023 voor de FOD BOSA? Ontdek de meest markante realisaties van onze organisatie in een nieuw jaarverslag. Omdat het verslag voor het eerst geïntegreerd is op...