Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Digitaal & Burger Centraal: op naar inclusievere online overheidsdiensten 

Publication date
27 oktober 2023

Hoe maken we digitale overheidsdiensten toegankelijker en inclusiever? Dat was de vraag waar het om draaide op Digitaal & Burger Centraal, een event van de FOD BOSA. Meer dan 200 federale overheidsmedewerkers kwamen er samen om zich te laten inspireren door experts, praktische tools te ontdekken en best practices uit te wisselen. 

 • Op 19 oktober organiseerden we met Digitaal & Burger Centraal een interactieve dag in het teken van digitale inclusie binnen de federale overheid. Als overheid hebben we dan ook een grote verantwoordelijkheid: veel van onze dienstverlening is intussen online beschikbaar, maar tegelijk mogen we niet uit het oog verliezen dat niet iedereen even vlot zijn weg vindt in het digitale universum. 

  Hoewel steeds meer mensen gebruikmaken van digitale overheidsdiensten is er nog steeds een groep burgers die achterblijft. Volgens de recentste cijfers zou 7% van de Belgen geen toegang hebben tot het internet, heeft 39% onderontwikkelde digitale vaardigheden en heeft maar liefst 36% nog geen online interacties gehad met de overheid. 

  Dag van denken en doen 

  Deze cijfers tonen dus duidelijk de noodzaak aan verandering. Met het event Digitaal & Burger Centraal wilden we stappen in de goede richting zetten. Een aantal sprekers passeerden die dag de revue, waaronder Victor Zuydweg van Gebruiker Centraal, dat streeft naar een gebruiksvriendelijkere overheid in Nederland. Met een paar rake vaststellingen zette hij de toon. “Digibeten bestaan niet, je moet systemen in de eerste plaats mensvaardiger maken. Want als de gebruiker iets niet kan vinden, dan bestaat het de facto niet”, klonk het onder meer. 

  Naast keynotes en een panelgesprek ter inspiratie bestond het event ook uit een reeks workshops, waarbij federale overheidsmedewerkers hun expertise deelden. Deze sessies lieten de 200 aanwezige deelnemers toe om kennis te maken met praktische hulpmiddelen. Om er dan nadien in hun organisaties mee aan de slag te gaan. Op die manier maken we met het event ook effectief een verschil op het werkveld. Iets waar op termijn ook iédere burger de vruchten van moet plukken. 

  Begin van meer 

  Het event bracht een eerste keer zoveel medewerkers van de federale overheid samen die werk willen maken van toegankelijkere en inclusievere digitale diensten. Ook dat was enorm waardevol. De vele uitwisselingen die plaatsvonden, kunnen op zichzelf inspirerend én motiverend werken. Een nieuw netwerk kreeg zo vorm, iets waar we in de toekomst verder op willen inzetten. Het event Digitaal & Burger Centraal was dus slechts een beginpunt.   

  Kon je er niet bij zijn, maar is digitale toegankelijkheid en inclusie een thema dat ook jou na aan het hart ligt? Geen nood, wij verzamelden alle presentaties van het event, zowel van de keynotes als workshops.

  Hier vind je het overzicht met alle presentaties van Digitaal & Burger Centraal.

Deel dit artikel

Meer nieuws

 • Nieuw jaarverslag vat 2023 samen

  Publication date
  22 april 2024
  Wat bracht het jaar 2023 voor de FOD BOSA? Ontdek de meest markante realisaties van onze organisatie in een nieuw jaarverslag. Omdat het verslag voor het eerst geïntegreerd is op...