Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Voorschotten voor opdrachtnemers getroffen door oorlog in Oekraïne

Publication date
09 december 2022
" "

Het koninklijk besluit van 29 november 2022 betreffende de toekenning van een voorschot in het kader van overheidsopdrachten omwille van de economische situatie door de oorlog in Oekraïne, werd op 9 december 2022 bekend gemaakt in het Belgisch Staatsblad.

 • De recente oorlog in Oekraïne en de diverse sancties die genomen werden tegen Rusland en de onzekerheden waartoe dit militair conflict aanleiding geeft, hebben ertoe geleid dat heel wat afgewerkte producten, halffabricaten en grondstoffen de laatste maanden aanzienlijke tot extreme prijsstijgingen en prijsschommelingen hebben gekend. Dit is onder meer het geval voor energie, brandstoffen, aluminium, staal, koper, …

  Dit heeft ertoe bijgedragen dat recent heel wat opdrachtnemers liquiditeitsproblemen ondervinden. In het kader van de huidige economische situatie is het dan ook aangewezen dat een mogelijkheid gecreëerd wordt voor de om zijn opdrachtnemer tegemoet te komen door middel van de toekenning van een voorschot, aangezien hiermee problemen op het vlak van financiering kunnen worden aangepakt.

  Om deze redenen maakt het koninklijk besluit van 29 november 2022 de toekenning van een beperkt voorschot tijdelijk mogelijk en dit zowel voor de nog te lanceren en de reeds gelanceerde opdrachten die nog niet in uitvoering zijn, als voor de opdrachten die al in uitvoering zijn.

  De voorwaarden voor de toekenning van deze voorschotten kan je lezen in de FAQ.

  Het koninklijk besluit treedt in werking op 19 december 2022 en houdt op van toepassing te zijn op 31 december 2023.

Deel dit artikel

Meer nieuws

 • Nieuw jaarverslag vat 2023 samen

  Publication date
  22 april 2024
  Wat bracht het jaar 2023 voor de FOD BOSA? Ontdek de meest markante realisaties van onze organisatie in een nieuw jaarverslag. Omdat het verslag voor het eerst geïntegreerd is op...