Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

In het Staatsblad: maaltijdcheques federaal personeel

Publication date
06 november 2023
Een persoon doet een elektronische betaling op een computer met behulp van zijn smartphone en een elektronische kaart.

Het koninklijk besluit van 26 oktober 2023 rond de toekenning van maaltijdcheques aan de personeelsleden van het federaal administratief openbaar ambt werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 31 oktober 2023. Door dit besluit krijgen deze personeelsleden maaltijdcheques vanaf 1 januari 2024 (eerste betaling: februari 2024).

Voor wie?

•    Personeelsleden van het federaal openbaar ambt

Goed om weten:

  • Mandaathouders hebben ook recht op maaltijdcheques, voor zover de forfaitaire terugbetaling van kosten bij hun dienst hier niet al in voorziet.
  • Deze maatregel heeft geen betrekking op reizende personeelsleden die in aanmerking komen voor de in artikel 86 bedoelde maatregel van het Koninklijk Besluit van 13 juli 2017. Het gaat hier over personeel dat, omwille van de aard van hun functie, regelmatig werkt buiten de administratieve standplaats waarvoor de leidend ambtenaar een forfaitaire maandelijkse verblijfsvergoeding toekent.

Bedrag

De personeelsleden krijgen per gepresteerde dag een nominatieve elektronische maaltijdcheque, waarvan de nominale waarde is vastgelegd op 6 euro.

Een gepresteerde dag komt overeen met effectief gepresteerde diensten van één dag of een halve dag of elke aangevatte effectieve prestatie.

Voor personeelsleden met een specifiek arbeidsstelsel (bijvoorbeeld continudienst) worden de berekeningsmodaliteiten van het aantal maaltijdcheques aangepast. De categorieën van personeelsleden of de diensten waar deze specifieke berekening betrekking op heeft, worden bepaald door de leidend ambtenaar.

Goed om weten:

Worden gelijkgesteld met effectieve dienstprestaties en geven toegang tot maaltijdcheques, de periodes van effectieve prestaties tijdens:

  • een terbeschikkingstelling in toepassing van het koninklijk besluit van 15 januari 2007 houdende de mobiliteit en terbeschikkingstelling van personeel van het federaal administratief openbaar ambt
  • een bezoldigd verlof voor opdracht van algemeen belang in België in toepassing van Hoofdstuk XI sectie 2 van het koninklijk besluit van 19 november 1998 betreffende de verloven en afwezigheden toegestaan aan de personeelsleden van de rijksbesturen
  • een bezoldigd verlof in toepassing van het koninklijk besluit van 2 april 1975 betreffende het verlof dat aan sommige personeelsleden in overheidsdienst wordt verleend voor het verrichten van bepaalde prestaties ten behoeve van in de wetgevende vergaderingen van de Staat en van de Gemeenschappen of de Gewesten erkende politieke groepen, respectievelijk ten behoeve van de voorzitters van die groepen.
  • syndicaal verlof in de zin van artikel 77, §1, eerste lid, artikel 81, §1, en artikel 82 van het koninklijk besluit van 28 september 1984 tot regeling van de betrekkingen tussen de openbare besturen en de syndicale organisaties van de werknemers tewerkgesteld bij deze besturen.
  • Vrijstelling van dienst voor een hele dag geeft geen recht op een maaltijdcheque.

Volgende personeelsleden krijgen wel nog maaltijdcheques:

  • die één dag vrijgesteld zijn van het werk om een opleiding buiten de administratie bij te wonen, op voorwaarde dat de organisator van de opleiding de maaltijd voor deze opleidingsdag niet zelf betaalt
  • die vrijgesteld zijn van dienst voor de uitoefening van vakbondsrechten.

Je krijgt ook maaltijdcheques bij een collectieve dispensatie voor:

  • een culturele of sportieve activiteit georganiseerd door jouw federale dienst of door jouw sociale dienst
  • een Nieuwjaarsactiviteit georganiseerd door jouw instelling.

Inwerkingtreding

De invoering van maaltijdcheques treedt in werking op 1 januari 2024. De   Beleid en Ondersteuning is belast met de uitvoering van de toekenning van maaltijdcheques via een overheidsopdracht (raamovereenkomst).

Wettelijke gevolgen

Door de invoering van maaltijdcheques in het federaal openbaar ambt wordt de dagelijkse forfaitaire verblijfsvergoeding opgeheven op 1 januari 2024.

Meer info

Deel dit artikel

Meer nieuws

  • Nieuw jaarverslag vat 2023 samen

    Publication date
    22 april 2024
    Wat bracht het jaar 2023 voor de FOD BOSA? Ontdek de meest markante realisaties van onze organisatie in een nieuw jaarverslag. Omdat het verslag voor het eerst geïntegreerd is op...