Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Certificeringstrajecten PRO Academy

Als federale of regionale overheidsdienst kan je een beroep doen op de FOD Beleid en Ondersteuning (Werkenvoor.be) voor je rekrutering en selectie.

Maar je kan er ook voor opteren om je selecties geheel of gedeeltelijk zelf te organiseren dankzij een opleidings- en mentoringtraject. Na het succesvol beëindigen van het programma ontvangen deelnemers een certificaat dat hen toelaat (een deel van) het selectieproces zelfstandig uit te voeren in de eigen organisatie.

Doelgroepen
Hr-diensten
  • Onze dienstverlening

  • icoon 'prik een datum'
   Keuze uit drie trajecten
   • Certificeringstraject Consultant A tot Z: voor organisaties die de rekrutering en selectie helemaal in eigen handen willen nemen. Aan het einde van het traject is de deelnemer een gecertificeerd consultant.
   • Twee trajecten zijn enkel toegankelijk voor organisaties die al over één of meerdere gecertificeerde consultants beschikken (die dus het traject A tot Z al hebben gevolgd):
    • Certificeringstraject interviewvoorzitter: voor organisaties die een deel van het rekruteringsproces zelf willen organiseren. Na dit traject is de deelnemer gecertificeerd interviewvoorzitter en kan hij selectiegesprekken organiseren.  
    • Certificeringstraject selectie-assistent: voor organisaties die hun gecertificeerde consultant administratief willen laten bijstaan. Een selectie-assistent zorgt voor administratieve ondersteuning bij het rekruteringsproces. 

   Meer details over deze drie trajecten

  • icoon 'e-learning'
   Opleiding, begeleiding en certificering

   Elk traject bestaat uit een introductiemodule, een aantal basisopleidingen (met verplichte aanwezigheid), een aantal thema-opleidingen, training on the job en één of meerdere certificeringsproeven (behalve voor het traject van selectie-assistent).

   Deelnemen aan een traject vraagt een tijdsinvestering!

   Elk traject omvat niet alleen online en klassikale opleidingen, maar ook zelfstudie opleidingen. Voor sommige opleidingen zijn ook specifieke voorbereidingen vereist, die integraal deel uitmaken van het leertraject.

   Bekijk het algemeen en chronologisch overzicht voor elk traject: je vindt er opleidingsdata en alles wat wordt verwacht op vlak van zelfstudie en voorbereiding, inclusief de gemiddelde tijd die hiervoor nodig is.

   Ook de data van de proeven kan je hier terugvinden. Deelnemers moeten deze data dus al blokkeren in hun agenda!

   Algemeen overzicht en chronologie per traject

   Lees ook het reglement dat van toepassing is voor alle deelnemers aan de trajecten.

  • icoon 'toepassing'
   Inschrijvingen

   Wil je medewerkers van jouw organisatie opgeven voor een certificeringstraject?

   Je hr-dienst kan kandidaten opgeven door ze in te schrijven in de inschrijvingsmodule van ons opleidingssysteem ITMA. Hulp nodig bij het inschrijven, schrappen, ... in ITMA? Lees de handleiding.  

   We behandelen alle inschrijvingen in vaste periodes.

  • Voor het traject start: dit kunnen je medewerkers nu al doen en leren

   Kunnen je medewerkers niet direct instappen in een traject, en wil je hen wel al laten voorbereiden? Of zijn ze nog niet zo vertrouwd met de materie? 

   We hebben een overzicht gemaakt van bronnen, links en e-learning opleidingen die ze nu al kunnen lezen of volgen. Zo zijn je medewerkers goed voorbereid voor ze aan het traject beginnen. Dankzij deze voorbereiding zullen ze ook al een bijdrage kunnen leveren in de organisatie van de selecties.  

   Naar het overzicht 

  • Ziezo, dat doen we dus!

  • PRO Academy stelt alle know how over rekrutering en selectie ter beschikking: tools, methodologie, platformen en instrumenten.

  • Kennis delen en bijschaven

   Je medewerkers maken van in het begin deel uit van het netwerk waarin alle deelnemers en alumni van de PRO Academy hun kennis up-to-date kunnen houden.

  • Mentor  

   De deelnemers krijgen een mentor toegewezen die hen bijstaat met 'on the job' begeleiding.

  • Regelmatig georganiseerd

   Elk traject wordt 3 keer per jaar georganiseerd, met start in januari, mei en september van elk jaar.

   • We zijn er voor jou.

   • Heb je interesse in deze trajecten of wil je er meer over weten?

    Contacteer ons

   • Registreer als HR-dienst kandidaten in ons opleidingssysteem ITMA.

    Kandidaten registreren

  1. Voorwaarden

   • Een organisatie moet minstens 20 statutaire en/of contractuele selecties per jaar organiseren om deelnemers op te kunnen geven.
   • De deelnemers moeten statutaire medewerkers zijn
   • De deelnemers moeten medewerkers zijn van de hr-dienst van de organisatie.
 • De drie trajecten in detail

  1. Certificeringstraject Consultant A tot Z: voor organisaties die de rekrutering en selectie helemaal in eigen handen willen nemen. Aan het einde van het traject is de deelnemer een gecertificeerd consultant. Tijdens dit traject van ongeveer 6 maanden volgt de deelnemer klassikale of online opleiding, e-learning-opleidingen en opleidingen via zelfstudie. Daarbij komen nog minstens 3 dagen per week on the job begeleiding (bij eigen organisatie of bij FOD BOSA, afhankelijk van de mentor).

  • De deelnemer moet minstens 60% van zijn tijd aan de selecties kunnen besteden, zodat de aangeleerde competenties geoefend blijven.
  • De deelnemer moet tijdens zijn traject minstens 3 selecties van de eigen organisatie kunnen opstarten.
  • Deelnemers die begeleid worden door een mentor van de  FOD BOSA komen enkele dagen per week naar hun mentor bij de  FOD BOSA. Deelnemers die begeleid worden door een mentor van hun eigen organisatie, moeten daarvoor uiteraard niet naar de  FOD BOSA komen. 
  • Er is geen voorkennis vereist, maar affiniteit met selectie en rekrutering is een grote troef. 
  • Daarnaast is het sterk aanbevolen om de in deze link genoemde taken vooraf uit te voeren. Zo zullen je medewerkers goed voorbereid aan het traject beginnen.  

  Twee trajecten zijn enkel toegankelijk voor organisaties die al over één of meerdere gecertificeerde consultants beschikken (die dus het traject A tot Z al hebben gevolgd):

  2. Certificeringstraject interviewvoorzitter: voor organisaties die een deel van het rekruteringsproces zelf willen organiseren. Na dit traject is de deelnemer gecertificeerd interviewvoorzitter en kan de persoon selectiegesprekken organiseren.  De andere fases van het rekruteringsproces moeten dan nog wel georganiseerd worden door een gecertifieerd consultant bij het DG R&O (Team Werkenvoor.be) of bij de eigen organisatie. Tijdens dit traject van ongeveer 6 maanden volgt de deelnemer klassikale of online opleidingen en e-learning opleidingen. Daarbij komt nog ongeveer 1 dag per week on the job begeleiding.  

  3. Certificeringstraject selectie-assistent: voor organisaties die hun gecertificeerde consultant administratief willen laten bijstaan. Een selectie-assisstent zorgt voor administratieve ondersteuning bij het rekruteringsproces. Tijdens dit traject van ongeveer 6 maanden volgt de deelnemer klassikale of online opleidingen en e-learning opleidingen. Daarbij komt nog on the job begeleiding door de gecertificeerde consultant van de organisatie.