Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Mercurius

Mercurius is de belangrijkste postkamer van de Belgische overheid voor e-facturatie en e-procurement. Met de Mercurius-dienst ondersteunt en begeleidt de FOD BOSA aanbestedende overheden en hun leveranciers, ongeacht hun grootte, stap voor stap in hun overgang naar e-facturatie.

Doelgroepen
Aanbestedende overheden
  • Onze dienstverlening

   Mercurius vereenvoudigt het leven van en hun leveranciers door hen één enkele gestandaardiseerde technische interface (Peppol) en één enkel pakket van ondersteunende tools en diensten aan te bieden. Alle leveranciers die in staat zijn om e-facturen te sturen naar overheidsinstanties die gebruik maken van Mercurius, hebben ook de mogelijkheid om e-facturen te sturen naar tal van andere Belgische en Europese openbare en private instanties.

  • icoon 'wetgeving'
   Automatische conformiteit met de wettelijke verplichtingen

   Elke Belgische die zich registreert op het Mercuriusplatform is automatisch conform met haar wettelijke verplichtingen betreffende inkomende facturatie (wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten).

  • icoon 'presentatie van trend'
   Begeleiding bij de invoering van e-facturatie

   De BOSA begeleidt alle bij hun overgang naar e-facturatie. Je krijgt technische ondersteuning en tools aangereikt om de voorbereiding en uitrol van de IT-ontwikkelingen te vergemakkelijken. We bieden ook technische ondersteuning na de uitrol voor als er nog vragen of problemen zijn.

  • icoon 'innovatie'
   Nieuwe mogelijke functionaliteiten

   Inkomende facturatie is nog maar een begin. Er kunnen nog andere elektronische flows worden opgenomen in het Mercuriusplatform. Die andere flows zullen ontwikkeld worden in functie van je behoeften. Uitgaande facturatie en e-ordering zijn de eerste bijkomende flows die zullen worden toegevoegd.

  • Ziezo, dat doen we dus!

  • We garanderen dat alles conform zal zijn met je wettelijke verplichtingen en we begeleiden je bij elke stap van het traject en ook achteraf nog. Je kan ook mee profiteren van de ervaring van anderen op het vlak van e-facturatie en e-procurement.

 • Voordelen van de dienst

  • Evolueer op je eigen ritme en profiteer van de ervaringen van je voorgangers

   Met Mercurius heb je alles zelf in de hand. Je hangt niet af van een technische keuze of van de timing van je leveranciers. Bovendien profiteer je van alle ervaring die je voorgangers doorheen de jaren hebben opgedaan, waardoor je minder tijd verliest met het opzoeken van informatie over hoe je de overstap kunt maken naar e-facturatie.

  • Een oplossing door overheidsinstanties voor overheidsinstanties...

   Mercurius valt onder het netwerk van openbare dienstenintegratoren. Mercurius biedt een aangepaste oplossing voor deze specifieke context, is perfect beveiligd, is conform aan de geldende technische vereisten (logging, audit, …) en komt met de nodige technische ondersteuning.

  • … en hun leveranciers

   Mercurius hanteert wereldwijd gebruikte open standaarden voor facturatie aan overheidsinstanties maar ook tussen bedrijven onderling. Het gaat om een toekomstgerichte keuze, ook voor de leveranciers.

 • Voordelen van het Mercuriusportaal

  • Totale transparantie

   Het Mercuriusportaal stelt jou en je leveranciers in staat om de weg van de elektronische facturen in alle transparantie op te volgen. Het helpt je de controle te behouden over je facturen.

  • Mogelijkheid om manueel facturen in te voeren

   Zijn sommige van je leveranciers nog niet in staat om hun facturen elektronisch door te sturen (van machine tot machine)? Geen probleem! Het Mercuriusportaal biedt ook de mogelijkheid om facturen manueel in te dienen.

 • " "

  Peppol facturatie is zonder twijfel een grote troef.
  VDAB is een pionier binnen de Vlaamse overheid op vlak van inkomende e-facturatie. Al 20 jaar lang investeren we in digitalisatie en automatisering. Het was dan ook een evidentie voor ons om mee op de boot te springen van het Mercurius/Peppol verhaal.
  We hebben prachtige resultaten bereikt door onze leveranciers en klanten te stimuleren en sensibiliseren via e-mails, telefoongesprekken en een nauwe samenwerking tussen de facturatie- en inkoopdienst en BOSA.
  Door een vlotte afstemming tussen BOSA en onze dienst Inkoop kunnen we onze klanten en leveranciers vlot helpen. Hun facturatieflow is vereenvoudigd en hun factuur wordt binnen de 5 werkdagen betaald. 

  Aangezien VDAB een grote diversiteit heeft aan leveranciers zijn er heel veel die van het Mercuriusplatform gebruik maken. Ook onze kleine leveranciers kunnen gemakkelijk  en zonder extra investeringen hun factuur in het juiste formaat aanleveren via Mercurius. 

  Wij, onze klanten en onze leveranciers zijn tevreden!

  Name
  Sarah De Coninck
  Function
  Deskundige bij Centrale leveranciers administratie van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB)
  1. Voorwaarden

   Je moet een aanbestedende overheid zijn (een entiteit die valt onder de wet inzake overheidsopdrachten) om gebruik te mogen maken van deze dienst.